V Evropi že gradijo večetažne lesene konstrukcije, visoke tudi do 85 m, pri čemer pri gradnji praviloma upoštevajo hibridne konstrukcijske sisteme. A čeprav les ni litij ali aluminij, je med materiali, ki je vse bolj cenjen v gradbeništvu in je predvsem v Sloveniji tudi temelj za ponovni vzpon lesno-predelovalne industrije. Panoge, ki je bila pred desetletji paradni konj slovenskega gospodarstva. A kako je zdaj, v času izrazitejših podnebnih sprememb, ko na trgu zmanjkuje surovin in ko mednarodni konflikti prekinjajo dobavne verige, z gozdom in lesom?

Odgovore, ni jih malo, daje priročnik Les, material sedanjosti in prihodnosti – prednosti in izzivi. Publikacija je poskus monografije o materialu, lesu, ki je strateška surovina Slovenije. Izdajatelj je Fit media v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, javno agencijo SPIRIT Slovenija, Združenjem lesne in pohištvene industrije pri GZS, podjetji, izobraževalnimi in znanstvenimi inštitucijami. S prispevki sodeluje najkompetentnejša slovenska stroka, prav tako podjetja iz lesne panoge, in sicer 54 avtoric in avtorjev.

Strokovni pogledi, podprti z raziskavami in podatki, utemeljujejo, zakaj je les material sedanjosti in prihodnosti. V čem so prednosti bivanja v leseni stavbi in zakaj raje uporabljati lesene proizvode. Kako se odziva les na požare in potrese, kakšen je življenjski ciklus izdelka, kako je v praksi z zelenim javnim naročanjem? Kako je z zelenim zavajanjem in kaj prinaša uredba EU o proizvodih, ki ne povzročajo krčenja gozdov? Kaj se dogaja v slovenskih gozdovih zaradi podnebnih sprememb? Priročnik Les, material sedanjosti in prihodnosti – prednosti in izzivi je izvrstna promocija lesa kot materiala. Je pa tudi morda pobuda, da začne Slovenija strateško razmišljati o materialih in kritičnih surovinah, ki jih potrebuje že danes, še bolj pa jih bo potrebovala v prihodnosti.

Publikacija je izšla v tiskani in e-obliki. Dostopna je na povezavi: https://www.zelenaslovenija.si/zaloznistvo/les-material-sedanjosti-in-prihodnosti-prednosti-in-izzivi/

Vir: Fit media d.o.o.