Embalaža Okolje Logistika št. 62/63

Embalaža Okolje Logistika št. 62/63Privatizacija komunale ni čudežna paličica


Joze-Volfand

Modernizacija namesto privatizacije. To je bilo eno izmed opaznih sporočil komunalnega gospodarstva z njegove jesenske problemske konference. Ali je bilo sporočilo tudi opozorilo, bo pokazal čas. Komunalci sami ugotavljajo, da ni jasno, kakšna je sploh strategija razvoja komunalnega gospodarstva. Obenem pa se na trgu srečujejo različni poslovni in organizacijski modeli. Zasebni sektor je čedalje močnejši, nenaklonjenost privatizaciji pa prav tako. Leopold Kremžar, predsednik Skupnosti občin Slovenije, je jasen. Kar je javno, in pri komunalnih dejavnostih gre za izrazit javni interes, naj ostane javno. Odpadki, voda, energija in še kaj, to zagotovo so. Janko Kramžar, predsednik upravnega odbora Zbornice komunalnega gospodarstva, je prav tako nedvoumen – privatizacija komunalnega sektorja ni čudežna paličica, ki bo rešila vse probleme. Nekateri podatki, na primer o vlaganjih v vodovodne sisteme v severovzhodni Sloveniji, so zares alarmantni. Kako torej zagotoviti javni interes, pametno občinsko politiko in še pametnejšo državno ter uravnotežiti zasebne interese, da se bo komunala v Sloveniji hitreje izvlekla iz mreže, v kateri se je znašla. Kajti, ni naključje, da je vse več opozoril, kako se razrašča poslovanje pod mizo. Računsko sodišče že opozarja na kriminal v tej panogi.

Predvsem ekonomski položaj in iskanje modrejših razvojnih odločitev sta torej narekovala, da je v tej številki EOL-a prva tema komunala. A to ni vse.

Ali veste:
Kaj je EKOMOBIL?
Kaj ponuja Zeleno omrežje?
Kako je s pametnimi omrežji?
Kako se lahko zaposlujejo okoljski strokovnjaki?
Zakaj nastaja logistična platforma?
Ali so zabojniki za odpadke sledljivi?

Seveda, tokrat imate v rokah dvojno številko revije EOL.


Jože Volfand,
glavni urednik

Številko EOL 62/63 lahko prelistate tukaj.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija
iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje spletne strani je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.