V pripravi na intervju so me zaprosili, naj vas izzovem tudi na temo ESG. Toda farmacevti ne veljajo za onesnaževalce, razmere za delo so nad povprečjem drugih industrij in plače so dobre. Zakaj je ESG pomemben za skupino Sandoz?

Zlasti S v ESG, tj. družbena korist, je dejansko jedro naše strategije, saj spodbujamo dostop do zdravil. Ko gledamo pomen ESG v globalnem kontekstu, je dostopnost zdravil brez dvoma ključni element. Mi proizvajamo zdravila visoke kvalitete po ceni, dostopni zdravstvenim sistemom in čim širši množici pacientov. In naša organizacija je v celoti prilagojena temu cilju od upravnega odbora navzdol. Smo ključni del oskrbe pacientov povsod po svetu. V tej poti smo proizvajalec, ki proizvaja izdelke na način, prijazen do okolja. Seveda smo industrijsko podjetje, porabljamo vodo, energijo in moramo razmišljati tudi, kako proizvajati s čim manjšimi obremenitvami okolja. Hkrati moramo kot proizvajalec zdravil razmišljati tudi o tem, kako bodo naši izdelki vplivali na odpornost organizmov, proti mikrobom, na primer. Sandoz je edini v celoti vertikalno integrirani proizvajalec antibiotikov v Evropi. To je velika odgovornost, ki hkrati zahteva nove naložbe.

V celoti gledano je tako zavezanost ESG ključna za Sandoz v bistveno širšem kontekstu. Ko se pogovarjamo s kolegi v drugih industrijah, marsikje težko ovrednotijo svojo skladnost s konceptom ESG, pri nas pa je to povsem jasno in to je dejansko naš posel. Tudi ko sem se pridružil Sandozu, sta me pritegnili prav trajnostna usmeritev in širša vloga skupine za družbo.

Toda morate poudarjati pomen ESG?

Ne, to je del našega posla. Bolj ko je to del našega posla, boljše je za paciente, družbo in naše delničarje.

Sandoz je razvijalec in proizvajalec generičnih zdravil. Kakšno vlogo bodo ta zdravila imela v prihodnje?

Ključno. Odvisno sicer od posameznega trga, toda naša panoga proizvede do 80 odstotkov vseh zdravil, porabljenih v Evropi. Brez nas zdravstvenega varstva, kot ga poznamo, preprosto ne bi bilo. In vse to počnemo z okoli 20 do 30 odstotkov skupnih stroškov originalnega zdravila. Brez generičnih zdravil bi zdravstveni sistemi bankrotirali, pacienti pa ne bi imeli dostopa do ključnih zdravil, pa naj bodo to podobna biološka zdravila ali malomolekularna zdravila, vključno z antibiotiki. Panoga generičnih zdravil je najpomembnejši in nizkocenovni del zdravstvenih sistemov.

Vir: Delo, iz intervjuja Richarda Saynora, predsednika uprava Sandoz