Kot je razvidno iz najnovejših nacionalnih poročil o ekološkem odtisu in biokapaciteti, ki jih je pripravila organizacija Footprint Data Foundation skupaj z Univerzo York v Torontu, bomo v letu 2023 dan svetovnega ekološkega dolga obeležili 2. avgusta. To pomeni, da bomo na ta dan porabili vse vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu, zato bomo do konca leta živeli v t. i. ekološkem dolgu.

V zadnjih petih letih se je trend ekološkega dolga nekoliko izravnal, vendar je izziv natančno določiti, v kolikšni meri je to posledica gospodarske upočasnitve in kolikšen del je rezultat namernih prizadevanj za dekarbonizacijo. Kljub temu pa je povečanje zamika dneva ekološkega dolga še vedno prepočasno in premalo ambiciozno glede na izzive, s katerimi se soočamo. Da bi namreč dosegli cilj Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) Združenih narodov o zmanjšanju emisij ogljika za 43 % po vsem svetu do leta 2030 v primerjavi z letom 2010, bi bilo treba dan ekološkega dolga v naslednjih sedmih letih vsako leto zamakniti za 19 dni. To zahteva odločne ukrepe in sodelovanje na globalni ravni, s katerimi bi omejili svoj negativen vpliv na okolje ter ustvarili bolj trajnostno prihodnost za naslednje generacije.

Letošnji dan ekološkega dolga je bil na globalni ravni obeležen z dogodkom v sodelovanju z Republiko Slovenijo – prvo državo v Evropski uniji, ki je znižanje ekološkega odtisa za 20 % vključila v nacionalno Strategijo razvoja Slovenije 2030. Tomaž Gorenc, direktor Inštituta za zdravje in okolje, je ob tej priložnosti povedal, da “letošnji dogodek svetovnega dneva ekološkega dolga, ki ga razglašamo v sodelovanju z Republiko Slovenijo, vidimo kot pomembnega, saj stopa v politično ospredje, kar pa pomeni možnost za ukrepanje in hkrati tudi odgovornost za sprejemanje smiselnih ukrepov, ki bodo pripomogli k doseganju zastavljenih ciljev iz Strategije razvoja Slovenije 2030. Veseli nas, da je država prepoznala pomembnost tega kazalnika za merjenje trajnosti, za kar si tudi v našem inštitutu prizadevamo od samega začetka.”

Ob letošnjem dnevu ekološkega dolga pri Inštitutu za zdravje in okolje sporočajo, da bodo svoja prizadevanja na področju ozaveščanja, komuniciranja, izobraževanja in svetovanja organizacijam še okrepili. “Prvi korak bo vsebinska nadgradnja kalkulatorja ekološkega odtisa, ki bo uporabnikom na voljo jeseni 2023, s čimer bomo lahko še natančneje spremljali gibanje kazalnika v kontekstu socialnoekonomskih dejavnikov,” poudarja Gorenc. Kalkulator ekološkega odtisa se namreč vse bolj uporablja tudi kot komunikacijsko in izobraževalno orodje v šolah in podjetjih. Letos so pri Inštitutu za zdravje in okolje začeli tudi sodelovanje pri projektu EcoFootprint, v okviru katerega bodo omenjeni kalkulator ponudili uporabnikom v Romuniji ter romunskim učiteljem omogočili, da učencem uspešno posredujejo načela trajnostnega načina življenja in jih ozaveščajo o varovanju okolja.

Vir: Inštitut za zdravje in okolje