Več kot 30 odstotkov energije se v stavbah izgubi zaradi zastarelih rešitev, okrog 80 odstotkov današnjih stavb pa bo v uporabi še leta 2050. To sporoča Schneider Electric ob dnevu energetske učinkovitosti.

Poraba električne energije se bo namreč v primerjavi z začetkom tega desetletja zaradi močne elektrifikacije v številnih sektorjih, od močne rasti e-mobilnosti do gradbeništva, do leta 2050 potrojila. Po eni strani se s tem izpolnjujejo cilji drastičnega zmanjšanja emisij ogljika v dobrobit planeta, ustvarja se pa tudi izjemen pritisk na elektroenergetsko omrežje, ki ga je treba precej posodobiti, uporabniki pa bi lahko imeli bistveno višje stroške za porabo električne energije.

Zato se je treba hkrati osredotočiti na večjo energetsko učinkovitost, s čimer bi kar najbolje optimizirali porabo električne energije in tako zadostili potrebam digitalnega sveta. To so ob dnevu energetske učinkovitosti izpostavili v podjetju Schneider Electric. Pri tem so na konkretnih primerih zagrebške pisarne izpostavili številne napredne rešitve za boljše upravljanje porabe in učinkovito upravljanje z energijo.

»Povpraševanje po električni energiji v stavbah zaradi vedno večjih potreb po klimatskih napravah, polnilnicah za električna vozila in drugih porabnikih električne energije nenehno narašča oziroma gre za stavbe, kjer se zaradi zastarelih konstrukcijskih rešitev izgubi več kot 30 odstotkov energije. Sektor gradbeništva je praviloma na ‘črnem seznamu’, ko gre za emisije ogljika, saj predstavljajo okoli 40 odstotkov vseh emisij. Vendar pa državljane in podjetja poleg podnebnih sprememb enako skrbi energetska kriza s pomanjkanjem energije in visokimi stroški. Če se zavedamo, da bo okoli 80 odstotkov današnjih stavb v uporabi še do leta 2050, moramo res hitro ukrepati in začeti z energetsko prenovo, ki temelji na digitalnih rešitvah za večjo energetsko učinkovitost,« je povedal Arthur Vašarević, generalni direktor podjetja Schneider Electric za Slovenijo, Hrvaško in Bosno in Hercegovino. Ob tem je spomnil, da Schneider Electric kot globalno podjetje na lestvici Fortune 500 že nekaj desetletij postavlja trende digitalizacije in avtomatizacije ter tako omogoča konkurenčnejše poslovanje različnih industrijskih panog in javnega sektorja.

Vir: Schneider Electric, d.o.o.