Ponedeljek je bil razglašen za najtoplejši dan na Zemlji od začetka meritev (pred 200 leti). Hkrati strokovnjaki pravijo, da bo julij najtoplejši mesec v zadnjih 120.000 letih. Kaj nam povedo ti podatki?

Gre seveda za dan, ki velja na simbolni ravni. Težko se strinjam, da gre samo za en dan, zato bi bilo bolje reči, da je to najtoplejše obdobje, v katero vstopamo. Za celoten julij strokovnjaki predvidevajo, da bo najtoplejši mesec, zato, ker se pojavlja topla morska voda v Tihem oceanu, ki ji rečemo El Niño, ki bo prilil zadnjo kapljo čez rob. Trdimo lahko, da smo v najbolj vročem obdobju človeške zgodovine, in ne le zadnjih 120.000 let.

Kako bi se lahko v Sloveniji prilagodili na podnebne spremembe?

Če pogledamo samo kmetijstvo, je treba zamenjati kakšne kulture, uvajati namakanje, zmanjšati intenzivnost kmetijstva. Mogoče ga celo opuščati na kakšnih območjih, ki niso primerna za sajenje. V sektorju turizma na primer je jasno, da so zime zelene, zato moramo pač zimski turizem drugače obogatiti in se ne zanašati samo na snežno odejo. Imamo podaljšano sezono v jesen, ki je ne znamo najbolje izkoristiti. V zdravstvu bi bila nujna drugačna gradnja stavb, skrb za starejše, ki jim je vroče, obogatitev patronažnih služb, skrb za delavce, ki delajo v vročini … Cel niz stvari je, ki niso prav urejene, mi pa kot noji tiščimo glavo v pesek z mislijo, da se bo samo uredilo. Ne bo se.

Vrniva se še k ogljikovemu dioksidu, ki ga je v ozračju 0,04 odstotka. Zakaj je že ta številka tako problematična?

Ogljikovega dioksida je v ozračju res zelo malo, a tudi vodna para je odgovorna za toplo gredo. Če teh dveh plinov ne bi bilo, bi bila temperatura na Zemlji -15 stopinj Celzija. Od nekdaj sta ogljikov dioksid in vodna para vzdrževala učinek tople grede, seveda pa je problem, da je dioksida vsak dan več, s tem pa se ogrevanje stopnjuje, medtem ko se količina vodne pare ne povečuje, saj začne deževati. Vodna para je drugačen plin. Tudi če ga je več v ozračju, začne deževati, ogljikov dioksid pa ostaja v ozračju 200, 300 let, zato je edini način, da ga zmanjšamo, drugače ne gre.

Vir: Delo, iz intervjuja z dr. Lučko Kajfež Bogataj