17 slovenskih ustanov, vrtcev, osnovnih in srednjih šol, je za šolsko leto 2022/2023 prvič pridobilo mednarodni okoljski znak Zelena zastava, s katerim izkazujejo izpolnjevanje kriterijev programa Ekošola. Zelene zastave sta ekokoordinatorjem, ravnateljem, učencem in dijakom izročila Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola in Aleš Ojsteršek, vodja Sektorja za razvoj izobraževanja na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje.

S prejemom mednarodnega okoljskega znaka Zelena zastava se je 17 ustanov pridružilo največji mreži otrok, mladih, vzgojiteljev, učiteljev, profesorjev in mentorjev za okoljsko vzgojo in izobraževanje ter udejanjanje načel trajnostnega razvoja na svetu. Ustanova, ki pridobi okoljski znak Zelena zastava, izkazuje načrtno in sistematično vključevanje okoljskih vsebin v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki potekajo kot del učnega načrta, interesnih ali obšolskih dejavnosti.

Ustanove, ki so prvič prejele znak Zelena zastava programa Ekošola: Vrtec Domžale, Vrtec Jesenice, Vrtec pri Osnovni šoli Lovrenc na Pohorju, Osnovna šola Škofljica, Osnovna šola Orehek Kranj, Osnovna šola Franja Goloba Prevalje, Osnovna šola Šmihel in Podružnična šola Birčna vas, Osnovna šola Sveta Ana, Osnovna šola Vojke Šmuc Izola, Gimnazija Šentvid, Gimnazija Murska Sobota, Šolski center Ptuj, Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Gimnazija, Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana, Srednja-elektro računalniška šola Maribor, Strokovni center Mladinski dom Maribor, Srednja šola za trženje in dizajn Maribor.

Vir: Društvo DOVE-FEE Slovenia, Program Ekošola