Želimo, da naš sistem več prispeva za planet. Prehod v svet podnebne nevtralnosti in cilji pariškega sporazuma o podnebnih spremembah so priložnost za to generacijo, da začne novo obdobje trajnostne svetovne gospodarske rasti. Verjamemo, da so lahko le ekološki prehodi, ki nikogar ne puščajo zadaj, močna sila za zmanjševanje revščine ter podpiranje vključujočega in trajnostnega razvoja. Za to so povsod potrebne dolgoročne naložbe, da bodo vse države lahko izkoristile to priložnost. Po navdihu zgodovinskega svetovnega okvira za biotsko raznovrstnost Kunming-Montreal potrebujemo tudi nove gospodarske modele, ki priznavajo velikansko vrednost narave za človeštvo.

Prepričani smo, da sta zmanjševanje revščine in zaščita planeta skupna cilja. Prednost moramo dati pravičnemu in vključujočemu prehodu, da revnim in najranljivejšim omogočimo v celoti izkoristiti prednosti te priložnosti, namesto da bi nosili nesorazmerne stroške. Zavedamo se, da bodo morale države morda ubrati različne poti prehoda v skladu z omejitvijo 1,5 °C, odvisno od njihovih nacionalnih okoliščin. Prehoda ne bo brez solidarnosti, gospodarskih priložnosti ali trajnostne rasti, s katerimi bi ga financirali.

Nas, voditelje različnih gospodarstev z vseh koncev sveta, združuje odločnost, da vzpostavimo novo globalno soglasje. Pariški vrh za nov svetovni pakt za financiranje, ki je potekal 22. in 23. junija, smo izkoristili kot odločilen politični trenutek za povrnitev razvojnega dosežka, izgubljenega v zadnjih letih, in za pospešitev napredka pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja, vključno s pravičnim prehodom. Naša strategija je jasna: razvojne in podnebne zaveze je treba izpolniti. V boju proti revščini bi bilo treba dati prednost nepovratnim sredstvom in posojilom po ugodnejših obrestnih merah (pogosto imenovana »ugodna sredstva«), tudi za krepitev zdravja, izobraževanja in prehranske varnosti ter obravnavanje podnebnih sprememb in izgube biotske raznovrstnosti. Poleg tega morajo biti državam s srednje visokim dohodkom na voljo dolgoročna posojila za spodbujanje trajnostnih naložb v gospodarsko, socialno in fizično odpornost. V skladu z akcijsko agendo iz Adis Abebe se zavedamo, da moramo izkoristiti vse vire financiranja, vključno z uradno razvojno pomočjo, domačimi viri in zasebnimi naložbami. To soglasje bi bilo treba začeti uresničevati z obstoječimi finančnimi obveznostmi. Skupne cilje podnebnega financiranja je treba doseči leta 2023. Doseči moramo tudi naš skupni globalni cilj 100 milijard ameriških dolarjev prostovoljnih prispevkov za države, ki jih najbolj potrebujejo, in sicer s preusmeritvijo posebnih pravic črpanja ali enakovrednih proračunskih prispevkov.

Vir: Delo, iz  izjave predsednic, predsednikov enajstih država pariškega vrha