Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano – Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) dodatno pojasnjuje ustrezno ravnanje z domačimi oziroma rejnimi živalmi ter s poplavljenim senom oziroma krme.

Tam, kjer domače živali ali rejna živina niso bile neposredno prizadeta zaradi poplav, je potrebno živalim zagotoviti ustrezno bivališče in ustrezno krmo za živali. Vsa krma, ki je bila v stiku s poplavnimi vodami, se smatra kot neustrezna zaradi možnega mikrobiološkega, kemijskega ali fizikalnega onesnaženja, zato jo je potrebno ustrezno odstraniti. Opremo ali materiale, ki prihajajo v stik z domačimi in rejnimi živalim pa je potrebno pred ponovno uporabo ustrezno očistiti in razkužiti, v kolikor je bila v stiku s poplavnimi vodami.

Seno: kjer je voda zmočila seno, je potrebno vse zmočeno seno odstraniti, ker ni primerno za krmo. To je potrebno storiti čim prej, da ne plesni sicer suho seno, in da se prepreči samovžig sena. Mokrega sena se ne sme sušiti v prevetrovalnih napravah, ker lahko pride do samovžiga. Skladiščeno seno, za katerega obstaja možnost, da se je zmočilo ali je bilo dalj časa izpostavljeno vlagi, je potrebno vsak dan kontrolirati in meriti temperaturo. Če se segreva, je treba ukrepati.

Poplavljeni silosi: kakovost krme v silosih, ki so bili poplavljeni, je slabša. Iz silosov, v katere je vdrla voda, je treba odstraniti zmočeno silažo, če je to mogoče. Silaža, ki jo je zmočila s fekalijami onesnažena voda, ni uporabna za krmo.

Za pomoč pri odločitvah, katera krma/voda je še ustrezna /primerna za krmljenje živali se kmetije lahko obrnejo na Javno službo kmetijskega svetovanja in njihove specialiste za prehrano živali.

 Vir: MKGP