Na okrogli mizi Agencije RS za energijo so pozdravili napovedano prenovo omrežninskih postavk. Okoljski minister Bojan Kumer je ocenil, da gre za pomemben del zelenega prehoda. Prvi mož Elesa Aleksander Mervar pa je pojasnil, da omrežnina zaradi prenove obračuna ne bo nujno nižja, bo pa bolj pravično porazdeljena. Na strokovnem srečanju Čas je za spremembe v energetiki so ob izidu poročila o stanju na področju energetike predstavili ključne poudarke leta 2022. Osredotočili pa so se tudi na našo energetsko prihodnost. V luči ciljev zelenega prehoda so udeleženci srečanja spregovorili o novi metodi obračuna omrežnine, ki se začne uporabljati 1. marca 2024.

Svet agencije je namreč pred dnevi spremenil akt o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje. Novi način obračunavanja omrežnine prinaša pet blokov z različno tarifno postavko, pri čemer bo strošek za uporabo omrežja v posameznem bloku odvisen od obremenjenosti omrežja in odjemalčeve uporabe v preteklem obdobju. Prenova omrežninskih postavk je po prepričanju ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra zelo pomemben del mozaika zelenega prehoda. “Mi si samo želimo, da bi bili ljudje nagrajeni za usmerjanje v zeleni prehod in ta prenova omrežninskih postavk omogoča to nagrajevanje,” je dejal minister.

Predsednik Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) distribucije električne energije Uroš Blažica je ocenil, da ta prenova omrežninskih postavk omogoča možnost aktivnega odjemalca, kar si tudi želijo. V prenovo je bilo vloženega veliko truda, zdaj pa bo treba vložiti veliko truda tudi v to, da bo sistem zaživel, je poudaril. Veliko vlogo pri prenovi bodo po njegovi oceni imeli dobavitelji, ki bodo spodbujali odjemalce električne energije k aktivnemu odjemu. Nov sistem pa je boljši tudi z vidika distribucijskih podjetij, saj daje več poudarka moči. Največji izziv, ki trenutno čaka agencijo za energijo do začetka uporabe nove metode obračuna omrežnine, bo komunikacija. “Tekom prehodnega obdobja se bomo posvečali temu, kaj moramo narediti, da to spremembo čim bolj učinkovito vpeljemo in predstavimo ljudem,” je povedala direktorica agencije Duška Godina.

Največji uspeh agencije bo, da se bodo regulatorni prijemi prijeli in da bo prenova omrežninskih postavk dejansko v uporabi, je ocenil vodja sektorja za razvoj in monitoring trga pri agenciji za energijo David Batič.

Na vprašanje predsednice Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Brede Kutin glede vpliva prenove omrežnine na ranljivejše skupine potrošnikov, je Godina poudarila, da aktivni odjem ni obveznost odjemalca, ampak priložnost. Prenova obračuna omrežnin naslavlja več vidikov, eden takšnih je pravičnejša porazdelitev. Po novem bo tako elektrooperater dogovorjeno obračunsko moč za vsakega odjemalca določil na podlagi njegove uporabe omrežja v preteklem obdobju.

 Vir: A.P., STA