Na mednarodni konferenci v organizaciji Umanotere z naslovom “Javne finance za pravični zeleni prehod: tveganja in priložnosti v Sloveniji in EU” so strokovnjaki in strokovnjakinje razpravljali o tem, kako v kontekstu močnih pritiskov na javne finance zagotoviti zadostna sredstva za zeleni prehod ter hkrati zmanjšati naraščajoče družbene neenakosti. Predlogi so segali od izjem za zelene naložbe v fiskalnih pravilih EU do progresivne obdavčitve najpremožnejših in dobičkov ter bolj zelenega proračunskega načrtovanja obstoječih virov.

Trenutno sredstva za zelene naložbe zagotavljajo Zeleni dogovor EU, sredstva za okrevanje po pandemiji covida-19 in nacionalni proračun. Te ugodne razmere pa se bodo kmalu spremenile. Sredstva za obnovo se iztekajo in ni znano, kaj bodo prinesle volitve v EU, Evropska komisija pa je v procesu ponovne uvedbe fiskalnih pravil, ki bodo omejila dodatno javno zadolževanje tudi Sloveniji. Finančni ministri se te dni pogajajo, kako v prihodnosti vseeno omogočiti pomembne naložbe, vendar trenutni predlog vključuje le izjeme za vojaške izdatke, ne pa recimo za nujne naložbe v prilagajanje na posledice podnebnih sprememb. 

To je tako presenetljivo kot tudi škodljivo, saj se pogostost in resnost podnebnih katastrof, kot so bili lanski požari in letošnje avgustovske poplave v Sloveniji, močno povečuje, kar predstavlja resnično grožnjo in dodatno breme za državni proračun. Preventiva je na tem področju veliko cenejša od sanacije in obnove. 

Za učinkovito porabo javnih sredstev je treba podnebna tveganja in druge okoljske izzive upoštevati pri načrtovanju državnega proračuna. Pomemben je prvi korak; Slovenija sledi zgledu Avstrije in prihodnje leto pričenja s sistematičnim ocenjevanjem in načrtovanjem proračunskih izdatkov glede na njihove negativne ali pozitivne vplive na okolje. S tem namenom je Ministrstvo za finance razvilo metodologijo za označevanje vseh projektov v proračunu – od avtocest do šol, od obnovljivih virov energije do železnic – kot ugodnih, nevtralnih ali neugodnih za okolje.

Vir: Umanotera