Pred kratkim je v Evropskem parlamentu tesno in komaj izglasovan zakon o obnovi narave pokazal, da še vedno ni dobre volje in pripravljenosti odločevalcev in gospodarstva za preobrazbo in razogljičenje, ki sta nujni, če želimo ohraniti še tistih nekaj naravnih virov, ki so nam še ostali, in posledično ves planet za naše zanamce.
Zakon o obnovi narave, čeprav eden ključnih delov zelenega dogovora Evropske unije, je bil komaj izglasovan zaradi močne dezinformacijske kampanje konservativnih in desničarskih politikov ter nekaterih gospodarskih lobijev. Evropska unija temelji na kompromisu interesov držav članic, a kompromisa z naravo in nujne potrebe po rešitvi podnebne krize in izgube biotske raznovrstnosti ne bi smelo biti.

Mednarodni odbor za podnebne spremembe IPCCR je znanstveno potrdil dejstvo, da so človeške dejavnosti povzročile emisije toplogrednih plinov in privedle do povečane pogostosti in intenzivnosti nekaterih vremenskih in podnebnih ekstremov. Podnebne spremembe so globalni problem, ki zahteva nujno globalno rešitev. »Močno moramo zmanjšati našo odvisnost od fosilnih goriv, ki onesnažujejo okolje in veliko hitreje preiti na obnovljive vire energije. Spremeniti moramo način pridobivanja energije, kako potujemo, koliko virov porabimo, kako proizvajamo hrano in kaj jemo. Nujna je dekarbonizacija gospodarstva in prehod v krožno gospodarstvo, v katerem ne prevladuje želja po stalni rasti, ki porablja omejene vire. Vsa naša prizadevanja morajo biti usmerjena v prehod v trajnostno gospodarstvo in življenje v sožitju z naravo,« meni Nevenka Lukić Rojšek, predstavnica WWF v Sloveniji.

Vir: WWF Adria, Predstavništvo v Sloveniji