Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE v jeseni 2023 k sodelovanju povabilo dijake srednjih lesnih šole v Sloveniji k prenovi lesnih izdelkov in ponovni rabi lesa. V okviru promocijske aktivnosti so dijaki pripravi tri skupinske in pet individualnih projektov. Največji med njimi, leseni SPA iz 150 let starega lesa so razstavili tudi v okviru sejma DOM, ki se te dni odvija na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

»Dijake v srednjih lesnih šolah smo želeli pripraviti do tega, da bi ti že pred vstopom na trg delovne sile razmišljali o možnosti ponovne uporabe lesa ali nadgradnji obstoječih lesenih izdelkov in doseganju daljše življenjske dobe le-teh. Spodbuditi smo želeli projektno delo mladih, hkrati pa omogočiti posameznikom, da razvijejo in predstavijo svoje ustvarjalne ideje,« je ob tem povedala Janja Ribič iz Sektorja za okolje. »Spodbujali smo uporabno vrednost projektov in povezovanje šol z javnimi naročniki ter podjetji, ki so dijakom zagotovili surovino – odpaden ali odslužen les.« Nekateri so se odločili tudi za zbiranje lesa na ravni lokalne skupnosti.
Ministrstvo je k izvedbi individualnih projektov povabilo pet dijakov iz Srednje lesarske šole v Ljubljani. Benjamin Kmetič je izdelal dvižno mizo iz odsluženega parketa, Gal Ključevšek je kitaro predelal v klubsko mizo, Nik Godina je restavriral stojalo za vinski sod, Martin Novak je predelal staro kmečko skrinjo v klubsko mizico, Anton Martin Klavž pa je izdelal omarico iz lesa, ki je bil nekoč del skednja.
Dijaki so izvedli tudi tri skupinske projekte. Skupina dijakov 2. letnika Šolskega centra Krško – Sevnica iz programa Mizar SPI je tako iz odsluženih lepljenih plošč izdelala bobne imenovane kahoni. Srednji lesarski šoli v Ljubljani sta bila v izdelavo zaupana dva skupinska projekta – Matej Močnik in Luka Avbelj sta restavrirala stare cerkvene klopi, Nik Podbelsek in Sebastian Zajc pa sta iz 150 let starega lesa naredila manjšo SPA s savno, jacuzzijem in tušem.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo