Prihodnji teden Slovenija pod okriljem Združenih narodov v Portorožu gosti 23. zasedanje držav pogodbenic Barcelonske konvencije COP 23 (angleško Contracting Parties – COP) – Konferenco za Sredozemlje. Slovenija prevzema dvoletno predsedovanje konvenciji, program in cilje je na novinarski konferenci skupaj s sodelavci predstavila ministrica mag. Alenka Bratušek.

Slovenija je na tem področju ugledna partnerica. Prvič, smo pobudniki medregionalnega vodnega sodelovanja Podonavje-Črno morje-Sredozemlje, ki bo prvič v zgodovini s programom ukrepov povzelo najbolj mednarodno porečje na svetu po načelu »od izvira do morja«. Drugič, pripravljamo ukrepe za uveljavitev celotnega Sredozemlja kot območja z zmanjšano emisijo žvepla iz ladijskega prometa, ki bodo uveljavljeni prav v času slovenskega predsedovanja Barcelonski konvenciji, kar je zelo velik in pomemben korak. Tretjič, vsebinsko bomo celovito povezali upravljanje porečij, obal in morja, kar vizualizira tudi uradni logotip slovenskega COP 23, ki povzema dinamičnost modrih in zelenih koridorjev. In četrtič, velik del zasedanja bo namenjen vključevanju mladih v načrtovanje in izvajanje ukrepov za prilagajanje na podnebne spremembe ter trajnostno rabo naravnih virov.

Zasedanje bo razdeljeno na tri dele: plenarno zasedanje pogodbenic (21 držav in Evropska unija), na katerem bodo te pregledale izvajanje konvencije in njenih protokolov ter začrtale smer delovanja v prihodnjem dveletnem obdobju. Ministrsko zasedanje, na katerem bo sprejeta Portoroška deklaracija, s katero se bodo države zavzele za ukrepe hitrejšega zelenega prehoda in za investiranje v vodno, podnebno, prehransko in energetsko bolj varno prihodnost. In stranski dogodki, ki kot odprti forum skupaj s predstavniki nevladnih ter strokovno-znanstvenih organizacij za razpravo odpirajo aktualne vsebine s področja varovanja morja in obal ob vse večjem vplivu podnebnih sprememb in onesnaževanju voda.

Vir: Ministrstvo za naravne vire in prostor