Inovacije za zeleni prehod


V razvojno-raziskovalnem obratu AquafilSLO v Ljubljani so prvi na svetu izdelali bioosnovani najlon 6 iz obnovljivih virov rastlinskega izvora. Inovacija je nastala v okviru evropskega projekta Effective in odpira nov tržni potencial na področju biogospodarstva in krožnega gospodarstva. To pomeni tudi revolucionarno novost pri izdelavi najlona 6 iz sladkorja.


Z inovacijo, ki je plod raziskav in razvoja 12 partnerjev projekta, so inženirji dokazali, da je najlon 6 mogoče pridobiti tudi iz surovin rastlinskega izvora, kot je sladkor, namesto iz surove nafte. To je lahko odskočna deska za nadaljnje raziskave, kako v prihodnosti industrijo najlona 6 narediti neodvisno od fosilnih goriv.

»Ker je bioosnovani najlon enak standardnemu, razlikuje se samo njun izvor, ima potencial, da ga nadomesti v vseh izdelkih, kjer se danes uporablja standardni iz surove nafte,« je pojasnil Denis Jahić, generalni direktor družbe AquafilSLO, ki je bila koordinatorica projekta. Meni, da je narejen prvi korak, a da jih »čaka še veliko dela, kako izboljšati izdelke in procese. Temu bo namenjen razvojno-raziskovalni obrat v Ljubljani.« AquafilSLO tako ostaja center raziskav in razvoja novih krožnih in trajnostnih procesov za zeleni prehod industrije najlona 6 v mednarodni skupini Aquafil.

V novem razvojno-raziskovalnem obratu v podjetju AquafilSLO so v okviru projekta Effective, ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi, testirali tehnično izvedljivost proizvodnje biokaprolaktama v predindustrijskem obsegu, v drugih Aquafilovih obratih pa tudi izdelali prvi polimer in vlakna najlona 6 iz surovin rastlinskega izvora. Projekt je dokazal, da obstaja tehnološka možnost za preoblikovanje proizvodne verige dveh najpogosteje uporabljenih plastičnih materialov: najlonov in poliestra.

Najlon 6 je mogoče pridobiti tudi iz surovin rastlinskega izvora, kot je sladkor, namesto iz surove nafte.
Najlon 6 je mogoče pridobiti tudi iz surovin rastlinskega izvora, kot je sladkor, namesto iz surove nafte.

V programu, ki je potekal pet let, je poleg matičnega podjetja Aquafil sodelovalo še deset drugih partnerjev, med katerimi so Vaude, H & M, Novamont, Balsan, Carvico, Sudzücker, ter pridruženi partner iz ZDA, podjetje Geno.

Vrednost projekta je bila deset milijonov evrov, s sedmimi milijoni evrov subvencije za vseh 12 partnerjev pa ga je sofinancirala organizacija Circular Bio-based Europe, ki je javno-zasebno partnerstvo Evropske unije in konzorcija Bio-based Industries. Stroški družbe AquafilSLO v povezavi s projektom so znašali 2,2 milijona evrov.

Končni rezultat projekta Effective je tudi osem prototipov in vzorcev različnih izdelkov iz novih biomaterialov. Med njimi so izdelki iz bioosnovanega najlona – tekstilne talne obloge podjetja Balsan, kopalke H & M in kolesarske hlače, ki so jih izdelali pri družbi Vaude, ter embalaža iz bioosnovanega poliestra. Od tod naprej se odpirajo možnosti za oblikovanje novih krožnih verig vrednosti na področju biomaterialov za različne industrije, kot so tekstilna, avtomobilska, prehrambna in gradbena, pa tudi za različne embalažne rešitve.