Robotika in okolje | Jože Volfand |
 
Robotov je vsak dan več. Kaj pa človek, okolje in obzorja prihodnosti? Dr. Hubert Kosler, direktor podjetij Yaskawa Slovenija in Yaskawa Risto, je že nekaj časa, posebej, ko je bilo njihovo podjetje prepoznano kot podjetniška zvezda, hvaležen sogovornik medijev. Ko se je japonska Yaskawa Electric odločila za novo naložbo za proizvodnjo robotov, znano je, da bo nova tovarna v Kočevju, in tako Slovenijo dokončno umestila v Evropi kot svoje središče robotike na stari celini, sta obe podjetji s sedežem v industrijski coni v Lepovčah v Ribnici še bolj medijsko izpostavljeni. Japonska korporacija, eden izmed največji proizvajalcev industrijskih robotov na svetu, ni po naključju izbrala Slovenije za postajo, od koder bo lahko pokrila 80 % evropskih potreb po robotih.
 
dr. Hubert Kosler

dr. Hubert Kosler

Dr. Hubert Kosler pravi, da se začenja nova internacionalna zgodba. Do konca leta 2018 bodo postavili novo proizvodno tovarno za izdelavo robotov. Načrt je, da jih do leta 2020 izdelajo okrog 5000. To bo nova generacija robotov. Z njihovim oddelkom za razvoj in raziskave bodo v korporaciji vključeni v sorazvoj. S povezavami s stroko, sodelujejo s fakultetami in inštituti v Sloveniji, kakor tudi s fakultetami in inštituti iz republik bivše Jugoslavije, bodo pri viru novosti in hkrati iskali sinergijo v znanju, kar je za takšno panogo nujno.

V Sloveniji bodo proizvajali samo tiste robote, ki so za trg najbolj zanimivi, po katerih je največ povpraševanja. Novo Yaskawino podjetje za proizvodnjo robotov z imenom Yaskawa Europe Robotics, v imenu katerega bo potekala proizvodnja in distribucija robotov znotraj Yaskawe v regiji EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika), bo prevzelo tudi centralno distribucijo ostalih tipov robotov proizvedenih na Japonskem. V Sloveniji bo tako dr. Hubert Kosler s tehničnim, inženirskim in celotnim strokovnim kadrom pred trajnim izzivom: kako optimizirati razvoj, vzpostaviti nabavno verigo, proizvodnjo in distribucijo robotov v EMEA regiji.

Z dosedanjim delom, v Sloveniji vodi podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, hkrati pa je tudi direktor Yaskawinega podjetja na Češkem, je japonske lastnike prepričal, kar se ni zgodilo čez noč. Zato so mu tudi zaupali mandat za vzpostavitev evropskega robotskega inženiring centra v Sloveniji. Kot sokreatorji razvoja lahko hitreje reagirajo na individualne potrebe kupca in prav fleksibilnost, krajši dobavni roki, nižji stroški so prednosti, ki pretehtajo na trgu.

Slovenski trg je zahteven, išče izvirne rešitve, trdi dr. Hubert Kosler, je pa obenem fantastični poligon, ki nas sili v razvoj in inovativnost. V podjetju imamo več kompetenčnih centrov, poleg razvoja in izdelave robotskih poziconerjev ter robotskih celic imamo še kompetenčne centre za področje tehnologije varilnih laserskih obdelav in laserskega daljinskega varjenja, strojnega vida ter na orodjarskem področju kompetenčne centre za področje robotskih prijemal ter varilnih vpenjalnih priprav. Naš asortiman izdelkov je širok. Zagotovo smo v Evropi vodilni v niši obločnega varjenja, kjer so naši kupci iz industrije avtomobilov, iz segmenta TIER1. To so proizvajalci avtosedežev, izpušnih sistemov, karoserijskih delov,…. Poleg tega so naši kupci partnerska podjetja, t.i. sistemski integratorji, ki z našimi roboti razvijajo rešitve v sektorju industrije pijač, prehrane, gradbeništva in v biomedicini.

Na vprašanje, ali je lahko kakšna niša, panoga brez robotizacije, sogovornik odgovori, da je ni, saj dajejo roboti podjetju dolgoročno konkurenčnost. Prednost njihovega podjetja je, da ponujajo kompletne rešitve na ključ.

Povpraševanje po robotih na trgu raste. Roboti vstopajo v nove panoge, posebej tam, kjer okolje lahko škoduje zdravju človeka, ali pa tam, kje roboti nadomestijo človeka pri opravljanju težkih opravil, ki lahko na dolgi rok povzročijo invalidnost. Poleg tega je Yaskawa s svojimi roboti prisotna tudi v biomedicini, kot primer pri pripravi zdravil za zdravljenje rakavih obolenj. Farmacevtika in zdravstvo samo dokazujeta večfunkcionalnost robotov in prednosti robotske avtomatizacije. Prihodnost je v pametnih zelenih podjetjih. Slovenija lahko postane zelena referenčna država v digitalni Evropi? Nove tehnologije bodo v večji meri integrirale robotiko in to morajo spoznati zlasti mladi, pravi dr. Hubert Kosler. Zato firme, ki se obračajo na ribniško Yaskawo, spodbujajo k izobraževanju in popularizaciji robotike in robotizacije procesov. Nove tehnologije potrebujejo strokovne kadre. Pomembno je, da se bo šolski sistem sproti odzival in prilagajal potrebam, ki jih bodo imele firme z visokimi tehnologijami. Ne le Yaskawa. Uvajanje robotizacije in avtomatizacije pomeni za podjetja večjo konkurenčnost in dolgoročno eksistenco.

V marsikaterem poslovnem okolju so že prerasli predsodke, da roboti odvzemajo ljudem delovna mesta. Dr. Hubert Kosler pove, da je v Sloveniji veliko dobrih firm, ki jim roboti že dolgo niso več neznanka.

Yaskawa s svojimi proizvodi omogoča boljše življenje tudi z roboti pomočniki, ki so dobrodošli v bolnišnicah in domovih za starejše občane. Prav tako je poleg Yaskawinih industrijskih robotov v razmahu novo področje, ki se imenuje kolaborativna robotika. Prvega kolaborativnega robota je Yaskawa predstavila junija 2016 na sejmu Avtomatika v Nemčiji. Za razliko od industrijskih robotov, ki jih je potrebno zaradi varnosti integrirati v celice, so lahko kolaborativni roboti nameščeni neposredno v bližini človeka ter na ta način interaktivno sodelujejo z njim.

Cene robotov so odvisne od zahtev naročnika in tehnoloških rešitev. Celotni prodajni izkupiček Yaskawe, ki je po svetu do sedaj prodala že več kot 350.000 robotov za različne namene, 22 milijonov inverterjev, 12 milijonov servo pogonov, je bil lani 3,1 milijarde €. A eden izmed največjih svetovnih proizvajalec industrijskih robotov s strateškimi poslovnimi potezami ve, kakšne so razvojne možnosti na področju industrijske krmilne tehnologije in zelene energije. Ozirajo se v vetrno energijo in v elektrifikacijo ladijskih pogonov.

Ribniški center je poznan kot Yaskawin evropski center robotike, ki opravlja strateške naloge za hčerinska podjetja Yaskawe v Evropi. Za to potrebuje najboljši inženiring, kakovostno proizvodnjo robotskih integracij in najbolj inovativne robotske rešitve. Za doseganje vsega tega so potrebni dobri kadri, naložbe v programsko opremo in licence ter odličen oddelek za vodenje projektov. Veliko dela za dr. Huberta Koslerja in njegovo ekipo, ki ji zdaj pripada najmočnejši položaj v mreži Yaskawe v Evropi.

In še zeleno vprašanje sposobnemu menedžerju podjetij Yaskawa Slovenija in Yaskawa Risto v Ribnici. Kaj se bo zgodilo z roboti, ko bodo odslužili? Dr. Hubert Kosler odgovori, da njihovi roboti, stari tudi že 35 let in več, še delujejo, a da posebnih težav ne vidi, tako se s problemom reciklaže še niso uspeli ukvarjati.

Morda je to zanje res prezgodnje vprašanje. Sicer se pa ve, pravi. Robot je sestavljen iz mehanskega dela in krmilnika. Pri mehanskem delu so ulitki iz aluminijeve litine in nodularne litine, servomotorji, reduktorji, pri krmilniku so elektronska vezja, vse to se lahko pred razgradnjo razstavi, dobre dele uporabi za rezervne dele, ostalo pa reciklira. Omeni Dinos. Pa ZEOS kot shemo za odpadno električno in elektronsko opremo. Omeni zeleno energijo, varčevanje in inverterje, ki morajo energijo »narediti« koristno. Pred nedavnim so prevzeli finsko firmo The Switch, ki z uporabo inovativne tehnologije proizvaja generatorje za vetrne elektrarne ob uporabi Yaskawinih inverterjev za pridobivanje uporabne električne energije. 

—————–

Kakšen je sistem ravnanja z okoljem v vašem podjetju, mislim na vodo, energijo, odpadke itd.?

Yaskawa se ukvarja z visokotehnološko dejavnostjo. Naša proizvodna v ničemer ne vpliva negativno na okolje in prostor. Tudi nova tovarno robotov bo okolju prijazna. Naj omenim le, da bo med drugim v svoji lakirnici uporabljala barve na vodotopni bazi.

Kakšni so načrti v letu 2017, tudi finančni in razvojni?

V podjetju Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro na področju razvoja robotskih celic ter integracij pričakujemo nadaljnjo rast, saj potrebe po robotizaciji procesov na trgu rastejo. Glavna investicija Yaskawe v letu 2017 je postavitev nove tovarne v Kočevju. Prvi roboti bodo prišli iz proizvodnje linije konec leta 2018. Yaskawa si bo še naprej prizadevala, da bo tudi v prihodnje ohranila vodilni položaj v segmentu robotike in gibanja. Sledila bo strategiji celostnih rešitev s področja pogonov, gibanja, krmiljenja ter robotike. Nadaljevala bo aktivno delo na konceptu Industrije 4.0. Razvijala področje »čiste energije« ter z razvojem izboljšala kvaliteto življenja.