Gregor MacedoniGregor Macedoni, župan Mestne občine Novo mesto

Vidite mesta kot enega ključnih pospeševalcev lokalne ekonomije v prihodnje?

Verjamemo, da lahko mesta s strateško organizacijo svojih resursov ustvarijo konkurenčno in ugodno okolje za domača podjetja in druge organizacije, prebivalce in obiskovalce, saj lažje sledi lokalnim potrebam in željam. Vendar je ključno pri tem še vedno povezovanje z zunanjim okoljem, tako na regionalni kot državni in mednarodni ravni. Mesto, zlasti manjše, kot je Novo mesto, je s svojimi resursi namreč omejeno in določenih gospodarskih razvojnih interesov ne more zadovoljiti samo. Iskanje skupnih, dopolnjujočih interesov bo tako ključnega pomena za razvoj mest v prihodnje. V Mestni občini Novo mesto npr. trenutno obstaja strukturni primanjkljaj kadrov, gospodarski razvoj pa bo narekoval nova zaposlovanja. Te bo v začetku možno pokriti z delovno aktivnim prebivalstvom iz sosednjih občin ter okolij, kjer ni tovrstnih zaposlitvenih možnosti. Spodbude, ki bodo pritegnile nove kadre, bo morala zagotoviti tudi občina: štipendije, nagrade, stanovanjske kapacitete, ugodno bivanjsko okolje ipd. Precej rezerve je tudi pri razvoju energetske oskrbe ter prometne in komunalne infrastrukture. Velja opozoriti, da so pomembno vprašanje, ko gre za razvojne možnosti, tudi finančni viri. Država občinam nalaga vedno nove naloge, zaradi zniževanja financiranja v zadnjih letih pa občine ne zmorejo več pokriti niti svojih tekočih stroškov.

Ali vsebinska participacija več skupin deležnikov pri odločanju in izvajanju odločitev prispeva h kakovostnejšemu upravljanju mesta?

Za reševanje problemov ali doseganje napredka je dialog v lokalni skupnosti nujen. Večdeležniški dialog je smiseln, da se slišijo in upoštevajo različna stališča občanov in da se v razpravi doseže njihova sinergija. V Mestni občini Novo mesto dialog s širšo javnostjo vodimo v vseh fazah razvoja projektov, preko javnih razprav, anket, delavnic …

Kakšne spremembe v Novem mestu pričakujete zaradi vse večje digitalizacije?

Mestna občina Novo mesto bo vsekakor sledila trendom digitalizacije z namenom izboljšanja kakovosti življenja in aktivnosti na našem območju. Tehnologija prinaša rešitve, ki nas povezujejo in omogočajo lažjo dostopnost številnih storitev.

Kaj je po vašem mnenju največji izziv v Novem mestu?

Med ključnimi izhodišči je namera, da bo Mestna občina Novo mesto postala najbolj razvita občina južnega dela vzhodne kohezijske regije, da se bo Novo mesto razvijalo kot nosilno razvojno območje regije in eno od gospodarsko najbolj razvitih slovenskih mest. Razvoj na gospodarskem področju sicer kaže, da že sledi ključnim izhodiščem prostorskega razvoja, odstopa pa od tistih izhodišč, ki poudarjajo privlačnost mesta za bivanje. Zato bodo nadaljnje aktivnosti težile k povečanju privlačnosti za bivanje vseh kategorij prebivalstva, občina pa mora poleg ciljev policentričnega urbanega razvoja v okviru regije stremeti tudi k policentričnemu razvoju znotraj mesta in hkratnemu uravnoteženemu razvoju podeželja, kjer živi več kot 30 % prebivalstva.