Oblikovanje odpadkov |
 
Najbrž boste malo ugibali, kaj je Anselma. Predstavljajo se kot javna delavnica, kjer je prostor za so-delo (coworking), za izobraževanje in spoznavanje novih avtorjev. No, oblikovalka Urška Pirc, ki je med tistimi, ki v Sloveniji kreativno spreminjajo odpadke, v njenem primeru odpadne zračnice, v uporabne predmete, smo poklicali v Anselmo. Tam je najela mizo, da lahko inovativno oblikuje nove predmete iz odpadka. In pravi, da ji je bil poseben izziv, naj naredi iz odpadne zračnice bič, kot ga razkazuje na platnu Indiana Jones. Zanimivo, družba Savatech je naročila pri Urški Pirc poslovne torbice iz odpadnih zračnic. In sogovornica pravi, da prodaja raste.
 

Crzna_zracka_karin_lj_foto_ziga_lovsinVse več oblikovalcev se odloča za kreativno izdelavo potrošnih predmetov iz odpadnih materialov. Zakaj? Gre za trend, za ozaveščenost oblikovalske stroke ali za kaj drugega?

Zagotovo se trend in ozaveščenost prepletata. Mislim pa, da ima globalna kriza velik pomen, saj vemo, da se v času kriz rojevajo nove in predvsem inovativne ideje. In ta, ki se dogaja v teh letih, ni nobena izjema.

Zakaj ste se odločili, da prav odpadne zračnice uporabite kot material za oblikovanje in izdelavo predmetov?

Po srednješolski izobrazbi sem usnjarsko galanterijski tehnik, zato mi je odpadna guma vizualno, mislim na različne debeline in nepravilne oblike, podobna usnju, ekološko predelovalno oziroma tehnično pa popolnoma drugačna. Kot izziv in inspiracija za nove tehnike in postopke izdelave se mi je zdela prava odločitev.

Katere izdelke ustvarjate, na katere posebnosti morate biti v kreativnem procesu pozorni in kje so največji izzivi?

V mojih kolekcijah lahko izbirate med torbicami, pasovi, denarnicami, obeski, tobačnicami, nakitom, pa tudi med izdelki za dom, kot so tabureji in preproge. V kreativnem procesu postopoma začneš ločevati različne zračnice in postaneš izbirčen, da zbereš res prave zračnice za določen izdelek … Največji izziv so mi naročila, ki odstopajo od standardnih galanterijski izdelkov, ki jih poznam že zelo dobro. Zanimivo naročilo je bilo, da izdelam bič, kot ga ima Indiana Jones, za neko slovensko nadaljevanko, ali pa preproga leva za v predsobo v naravni velikosti.

Slovenski potrošnik se počasi navaja na izdelke iz odpadnih materialov. Kakšen je interes za nakup, kaj potrošnika zanima ob nakupu, izraža zadržke ali vaše delo pozdravlja? Prodaja raste? Kakšne so cene posameznih izdelkov?

Slovenski potrošnik se zares počasi privaja na reciklirane izdelke. A še zmeraj se najdejo ljudje, ki imajo pomisleke, češ da je to odpadek. So pa tudi taki, ki se zelo razveselijo alternativnih in svežih rešitev. Zanima jih predvsem, kakšne so gume, po kakšnem postopku so izdelki izdelani in kakšno je vzdrževanje. Prodaja raste. Cene artiklov se gibljejo od 10 eur za obeske do 150 eur za torbice.

Kje delate? Kot samostojna oblikovalka ali ste povezani v kreativni skupini?

Najemam mizo v javni delavnici Anselma. V njej je skupina kreativnih ljudi, ki tam dela, zraven pa potekajo še razni tečaji in delavnice javnega značaja. Na Kolodvorski 6 v Ljubljani.

Kdo vas oskrbuje z materialom? Ali kreativno razmišljate še o kakšnem drugem odpadnem materialu ali le o odpadnih zračnicah?

Material dobim na kolesarskih in avtomobilskih servisih. Druge odpadne materiale že kombiniram z zračnicami. To so cerade, gumirane podloge za ofset tisk, izdelala sem kolekcijo poslovnih aktovk za Savatech Kranj, in drugi gumijasto/silikonski materiali. Izdelujem obeske iz odpadka, ki ga pridelajo v procesu proizvodnje v podjetju Siliko.