|
 
Preživljanje počitnic v domačem okolju, dosledno ločevanje odpadkov, uporaba nakupovalne vrečke za večkratno uporabo, varčevanje z energijo doma in na delovnem mestu – to je le del zelenih navad v vsakodnevnem življenju. Kako zelene so njene navade, smo tokrat povprašali predstavnico iz kemijske industrije, kjer se ukvarjajo s predelavo plastičnih mas in orodij za brizganje.
 

Varčna poraba virov na prvem mestu

dr. Tina Šmigovec LjubičDr. Tina Šmigovec Ljubič, razvojna tehnologinja v podjetju POLYCOM Škofja Loka d.o.o.

Kako pri načrtovanju počitnic upoštevate okoljski vidik?
Z družino počitnice največkrat preživljamo kar doma, kje v naravi. Okoljski vidik upoštevamo predvsem pri doslednem pospravljanju odpadkov in odgovornem ravnanju do okolja. Če se da, uporabimo tudi javni prevoz.

Kaj storite za manjšo porabo plastičnih vrečk pri nakupih?
Pri nakupih uporabljamo predvsem vrečke za večkratno uporabo, katerih nosilnost je ponavadi večja. S seboj imam, če se le da, kakšno dodatno vrečko, zato da mi ni potrebno kupovati novih.

Kaj naredite z mobilnim telefonom po njegovi uporabni dobi?
Mobilni telefon po uporabni dobi oddam pri prodajalcu, kjer kupim nov telefon. Telefone ne menjam prav pogosto.

Kako pri svojem delu varčujete z energijo?
Glede na to, da sem pretežno v pisarni, varčujem z električno energijo, tako da ne uporabljam luči po nepotrebnem in jih dosledno ugašam. Kadar grem iz pisarne, izklopim monitor.

Kaj naredite z zdravili, ki jih več ne potrebujete?
Zdravila, ki jih več ne potrebujem in ki imajo še ustrezen rok uporabe, dam v ambulanto za osebe, ki so brez zdravstvenega zavarovanja. V nasprotnem primeru pa v lekarno, kjer poskrbijo za ustrezno uničenje.

Kaj je za vas na prvem mestu pri varovanju okolja?
V prvi vrsti menim, da je vsak posameznik odgovoren za svoje okolje z varčno porabo virov (električne energije in vode). Nadalje se je treba kot posameznik seznaniti z navodili pristojnih komunalnih služb glede ločevanja odpadkov in jih dosledno upoštevati (npr. kdaj in kaj lahko odlagamo na zbirna mesta). Sem lahko prištejem tudi udeležbo pri organiziranih akcijah varovanja okolja.

Katero zeleno vodilo vas vodi v zelene odločitve?
Kot zeleno vodilo si bom izposodila misel Dalaj Lame, ki pravi: “Naš modri planet je najbolj čudovito možno naravno okolje. Njegovo življenje je naše življenje, njegova prihodnost je naša prihodnost.”