|
 
Preživljanje počitnic v domačem okolju, dosledno ločevanje odpadkov, uporaba nakupovalne vrečke za večkratno uporabo, varčevanje z energijo doma in na delovnem mestu – to je le del zelenih navad v vsakodnevnem življenju. Kako zelene so njegove navade, smo tokrat povprašali predstavnika iz kemijske industrije, kjer se ukvarjajo s proizvodnjo mehke poliuretanske pene.
 

Doma že kot v sortirnici odpadkov

Bojan Gorjanc

Bojan Gorjanc

Bojan Gorjanc, direktor PC oblikovani izdelki in vodja sistema kakovosti v podjetju Plama-pur d.d. Podgrad

Kako pri načrtovanju počitnic upoštevate okoljski vidik?

Za počitnice na morju se ne odločamo. Raje na celini in blizu doma. Glede na to, da imamo hišo skoraj v gozdu, pa smo še najraje kar doma. Če nas zaradi tega ponudniki počitnic ne marajo najbolj, je pa okolje gotovo bolj hvaležno. Na dopustu ne uporabljamo klime, tudi doma ne. Ko pa preživljamo prosti čas izven doma, smeti še vedno odlagamo v namenske zabojnike. Upoštevamo tudi to, da je treba skrbeti za pitno vodo in je ne trošimo preveč. Se hitro stuširamo, med umivanjem zob zapiramo vodo in podobno.

Kaj storite za manjšo porabo plastičnih vrečk pri nakupih?

Uporabljamo predvsem torbe, ki so za večkratno uporabo. Včasih naložimo vse stvari v vozičke ter jih potem razložimo direktno v avto. Nakup brez avtomobila žal ne gre, ker smo bolj oddaljeni od trgovin. Vrečke, če jih že dobimo, pa poskusimo še uporabiti, preden jih dokončno zavržemo. Pa še v tem primeru so dobre za smeti, komunalne ali podobne, ki ne ustrezajo nobeni kategoriji pri ločevanju odpadkov. Pohvalna je gesta določenih trgovin, ki pri blagajni ponujajo že uporabljeno embalažo, predvsem kartonaste škatle. Te so zelo priročne za transport do doma. Potem romajo v zabojnik za papir.

Kaj naredite z mobilnim telefonom po njegovi uporabni dobi?

Mobilnik je v uporabi, dokler gre. Še vedno smatram, da je to naprava, ki je namenjena predvsem telefoniranju, zato ni pomembno, da je res zadnji, najbolj »fancy« model. Ko pa le odpove poslušnost, roma med elektronski odpad. Tam konča tudi druga električna in elektronska oprema, ki ne dela več, ločeno odlagamo tudi odslužene sijalke in podobno.

Kako pri svojem delu varčujete z energijo?

Vprašanje je lahko malo dvoumno. V svoje delo vlagam precej svoje energije, brez varčevanja. Kar se pa ostalega tiče: v pisarnah, kjer je bilo včasih pretoplo, včasih pa je tudi malo zeblo, smo v pretekli kurilni sezoni vgradili termostatske ventile, ki so to zgodbo zelo popravili. Nastavljeno je na dobrih 20 stopinj. Tudi z razsvetljavo zelo pozorno ravnamo. Zamenjujemo svetila z varčnimi ter jim dodajamo še pamet, da so vžgane takrat in toliko, da zadošča potrebam odnosno zakonski regulativi. Tudi ostala področja porabe energije (stisnjen zrak in podobno) so pod drobnogledom. Pripravljamo se tudi na zamenjavo energenta za kurjenje.

Kaj naredite z zdravili, ki jih več ne potrebujete?

Doma se včasih počutim kot v sortirnici odpadkov, vendar jemljemo to kot nujo. Imamo kar nekaj posod na različnih mestih, večjih in manjših, kjer čakajo različni odpadki, da jih odnesemo do ekološkega otoka ali na deponijo. Tudi za zdravila je manjša vrečka zraven posode za odslužene baterije, čeprav jih je na srečo zelo malo. Smo pa že odnesli prvo manjšo vrečko v lekarno, ko se jih je le nekaj nabralo. Žal ob žalostni izgubi tudi zdravila, ki so bila še uporabna in ne le s pretečenim rokom trajanja. V lekarni smo na to opozorili, kaj se je pa potem s temi zdravili zgodilo, žal ne vem. Baje jih uničijo. Kasneje sem izvedel, da so tudi veterinarji hvaležni za določena zdravila, ki jih potem ponudijo lastnikom živali. Ideja je tudi, da jih ponudiš ambulantam, ki sprejemajo paciente brez zavarovanja.

Kaj je za vas na prvem mestu pri varovanju okolja?

Kompromis. Živeti in delovati brez vpliva na okolje ni mogoče. Možno pa je marsikdaj enostavno delovati tako, da so ti vplivi v nekih mejah sprejemljivosti za okolje. Kompromis tudi v razmerju strošek/obremenitev za okolje. Žal pa ni nujno, da je nekaj, kar je drago, tudi okoljsko ustrezno. Nujno: združiti uporabnost, estetiko in okolje!

Katero zeleno vodilo vas vodi v zelene odločitve?

Zavedanje, da imamo samo en planet, na katerem lahko živimo in da nam lahko služi toliko, kolikor mi skrbimo zanj. In da se že zelo mudi. Posamezniki lahko veliko naredimo, če se v tem združimo. Še vedno pa ostaja problem podjetij in posameznikov v nerazvitih območjih sveta, ki so konkurenčna tudi zato, ker lahko pri svojem delu zanemarijo okolje.