Uvodni del članka
 

Kupiti le tisto, kar potrebuješ

Marjeta Benčina

Marjeta Benčina

Marjeta Benčina, Focus, društvo za sonaraven razvoj

Kako pogosto uporabljate javni potniški prevoz in za katere namene?

Živim v Ljubljani in svoje potrebe po mobilnosti, če se le da, pokrijem s kolesarjenjem v vseh letnih časih. V primeru slabega vremena ali ko gremo z otroki po opravkih v center mesta, pa uporabljamo LPP. Nekajkrat na leto za medkrajevne povezave uporabimo avtobus ali vlak. Za slednjega imamo tudi družinsko kartico ugodnosti.

Kateri vir energije uporabljate za ogrevanje vašega doma?

Živimo v večstanovanjski stavbi, ki je priključena na daljinsko ogrevanje.

Na koliko stopinj Celzija ogrevate vaš dom?

Odvisno od prostora. Spalnice imamo hladne (18 °C), kuhinja se segreje zaradi kuhe in peke, dnevni prostor in kopalnico pa ogrejemo na cca 22 °C.

V prazničnem mesecu boste lahko izbrali med ekološkimi oziroma okolju prijaznimi izdelki. Za katere se odločite, če se odločite?

Če govorimo o hrani, v prvi vrsti izbiramo lokalno hrano, če je še ekološko pridelana, toliko bolje. Drugače pa izbiramo izdelke s čim manj embalaže in proizvedene čim bližje. Poleg hrane morajo biti ekološko proizvedena tudi čistila in kozmetika. Ostale izdelke (obleke, igrače, naprave, knjige idr.) navadno kupujemo rabljene, igrače si velikokrat izposojamo v knjižnici, za vsak nov izdelek pa se najprej vedno vprašamo, ali ga sploh potrebujemo.

Kakšno nosilno vrečko uporabljate za nakupovanje živil?

Če je ne pozabim, ponavadi vrečko iz blaga. Drugače pa napolnim svojo torbo, izkoristim prostor pod vozičkom ali stvari nesem kar v roki. Ker imam trgovine z živili blizu, ne kupujem na zalogo, ampak sproti, kar potrebujem.

Kupujete živila tudi od lokalnih ponudnikov? Katere vrste živil najpogosteje?

Veliko zelenjave in mesa dobimo od sorodnikov, ki živijo na podeželju in zato vemo, kakšnega izvora je ta hrana. Ostale stvari dokupimo na bližnji tržnici. Če se le da, izberemo slovenska živila.

Predvsem v prazničnih časih je hrane v preobilju. Kako ravnate z ostalo odvečno hrano?

Če ostane pecivo, ga nesem sladkosnednim sodelavcem. Če ostane kaj pri kosilu, poskusimo uporabiti za večerjo. Od obiskov dobimo veliko sladkarij, zato jih nekaj podarimo tudi za družine v stiski. Če vemo, da česa ne bomo mogli pojesti, damo prijatelju, ki nima dohodkov in je hvaležen za podarjeno. Najbolje pa je načrtovati obroke glede na to, kaj imamo na voljo, da čim bolj učinkovito uporabimo vse sestavine, preden jim poteče rok uporabe.

Kakšno zeleno vodilo vas vodi v zelene odločitve?

Vedno imam v mislih, kako trajnostno so živeli in še živijo naši stari starši, generacije, ki so živele v sožitju z naravo, ki ne hodijo v nakupovalne centre in ki nimajo avtomobilov. Kupijo le tisto, kar res potrebujejo, vedo, da sta gibanje in zdrava hrana najpomembnejša. To so generacije, ki bodo kmalu dopolnile 100 let. K bolj odgovornemu vsakodnevnemu ravnanju pa me vodi tudi dejstvo, da so dobrine po svetu nepravično razdeljene in da moramo pustiti še kaj naslednjim generacijam.

Po darila iz naravnih materialov

Dunja Dolinšek

Dunja Dolinšek

Dunja Dolinšek, Društvo DOVES-FEE Slovenia

Kako pogosto uporabljate javni potniški prevoz in za katere namene?

Ponavadi za službo takrat, kadar ni službenih obveznosti zunaj sedeža zaposlitve.

Kateri vir energije uporabljate za ogrevanje vašega doma?

Uporabljamo les in kurilno olje ter toplotno črpalko zrak-zrak za ogrevanje sanitarne vode.

Na koliko stopinj Celzija ogrevate vaš dom?

Prostori, ki so namenjeni dnevnemu bivanju, na 22 °C, ostali prostori, spalnica, hodnik pa na 17 °C oziroma so termostati na radiatorjih v prostoru na oznaki med 13 in 20 °C.

V prazničnem mesecu boste lahko izbrali med ekološkimi oziroma okolju prijaznimi izdelki. Za katere se odločite, če se odločite?

Če se le da, za darila kupujem okolju prijazne izdelke iz naravnih materialov.

Kakšno nosilno vrečko uporabljate za nakupovanje živil?

Za nakupovanje uporabljam vrečko iz blaga, ki jo nosim vedno s seboj v torbici. Je iz lahkega materiala in zavzame zelo malo prostora. Pri živilih se izogibam plastičnim vrečkam, tako da za sadje in zelenjavo, pri kateri ni nujna uporaba vrečke, ne uporabim (banane, ananas, melone, zelje). Sicer pa toliko, kot je nujno potrebno.

Kupujete živila tudi od lokalnih ponudnikov? Katere vrste živil najpogosteje?

Od lokalnih ponudnikov na tržnici najpogosteje kupujem sadje, mlečne izdelke in v zimskem času kislo zelje in kislo repo ter seveda mesne izdelke, ki so za ta čas primerne.

Predvsem v prazničnih časih je hrane v preobilju. Kako ravnate z ostalo odvečno hrano?

Sem generacija, ko so nas starši vzgojili, da je treba hrano spoštovati in je ne mečemo stran. V primeru, da je hrane preveč, gre za kratek čas v zamrzovalnik in potem ponovno na krožnik. Ostanke kruha porabim za pripravo nove jedi ali za živali. Hrane nikoli ne vržem stran.

Kakšno zeleno vodilo vas vodi v zelene odločitve?

Spoštuj hrano, spoštuj okolje in ga ne onesnažuj.