Okoljske inovacije | Barbara Černe |
 
To je imel v mislih inovator Jože Cvetko, doma iz Orlove vasi na Polzeli, preden je izumil prikazovalnik iztočene vode, ki se namesti na pipo in uporabnikom sproti sporoča porabo. »Za izum sem se odločil zaradi prevelike porabe vode v družini. Želim si, da začnemo vodo spoštovati, kot po svetu že počno, in da dobre navade širimo, prenašamo na mlajše rodove in v svet,« pravi inovator. Inovacijo, ki je sicer nastajala debelo leto, je prvič predstavil na 6. Forumu slovenskih inovacij.
 

Voda»Statistika kaže, da vsako minuto porabimo okoli deset litrov ogrevane vode. Ob tem se moramo zavedati, da je voda v omejenih količinah, zemljanov pa je vsak dan več, zato nekje obstaja tudi meja,« je prepričan Jože Cvetko, ki poudarja, da so inovacijo najprej začeli predstavljati v vrtcu. »Podoba o vodi je pri otrocih bodisi nejasna bodisi napačna, zato jim želimo pri umivanju rok privzgojiti občutek o tem, da je voda dar.« Prikazovalnik so že začele uporabljati tudi nekatere šole, saj ima še učno in vzgojno funkcijo. Nadgradili so jo s spletno aplikacijo, ki so jo poimenovali Vodni detektiv, s pomočjo katere bo možno spremljati porabo in opravljati analize. »Prva, ki je imela posluh za izum, je bila polzelska osnovna šola,« pravi Cvetko. »Konec dneva šolski ekolog popiše porabo vode in jo vnese na splet. Tako lahko spremljajo porabo na razred, na učenca, naredijo primerjavo med razredi in podobno. Rekreativci, na primer, popoldne porabijo dvakrat več vode kot tisti, ki imajo pouk dopoldne, oziroma lahko celo dva kubika več, kot je potrebno.«

Obvezna učna vsebina?

»Cilj je, da bi vzgoja otrok o vodi postala obvezni del šolskih vsebin,« pravi Jože Cvetko. Če se bodo uspeli povezati, je njihova želja, da ministrstvo pripravi učni del vsebine, občina pa vrtcem in šolam omogoči, da se opremijo s prikazovalniki. Povprečni Slovenec letno porabi 61 kubičnih metrov vode. Mesečna izguba vode iz pipe, iz katere kaplja, pa je 128 litrov. Prikazovalnik iztočene vode je le eden od načinov varčevanja. Inovacija je sicer primerna tudi za uporabo v gospodinjstvih, zdravstvu, gostinstvu in turizmu. »V kuhinji ne potrebujemo več posod, s pomočjo katerih odmerjamo vodo, ampak lahko kar na pipi vidimo, koliko vode odteče v posodo,« pravi Jože Cvetko. Pomembno je, da inovacijo že testirajo v Splošni bolnišnici Celje in Kliničnem centru Ljubljana, kjer so prikazovalnik že naročili. »V bolnišnici z vodo ne moremo ravno varčevati, saj je prag higienskega minimuma visok in je tako hladno kot vročo vodo zaradi legionele potrebno nekaj minut pustiti teči, zato nam prikazovalnik pretočene vode v teh primerih še kako prav pride,« je prepričan inovator.

Iz pipe na pipo

Poudarja še, da nameravajo inovacijo ves čas nadgrajevati, razvijati za različne ciljne skupine, v prihodnje pa jo želijo videti kot sestavni del vsake pipe. »Prikazovalnik je na colskem sistemu in je droben potrošni material. Sestavljen je iz strojnega, kovinskega in prikazovalnega dela, kar pomeni, da ga proizvajajo trije slovenski dobavitelji. »Trenutno je možna le spletna prodaja na www.joser.si, za prikazovalnik pa je treba odšteti okoli 48 evrov brez DDV. Filter z oddajnikom, ki je pogoj, da to deluje, je v pretočni cevi. To očistimo ali zamenjamo, dobavljiv je tudi le vložek prikazovalnika, digitalna zadeva pa je mobilna in jo lahko prestavljamo s pipe na pipo. Inovacija »prikazovalnik JOS« je bila patentirana lani in je dobila tudi državno priznanje za inovacijo, nagrado Gospodarske zbornice Slovenije in Regionalne gospodarske zbornice Celje. Predsednik republike Danilo Türk je ocenil, da bi bila inovacija primerna tudi za protokolarno darilo. »Trenutno pripravljamo paleto višjecenovnih merilcev, primernih za občinska darila, v prihodnje pa si bomo prizadevali prodreti tudi na hrvaški in avstrijski trg ter v ekošole po Evropi,« je optimističen Jože Cvetko.