Nizkoenergetski študentski dom | Tanja Pangerl |
 
Letošnje študijsko leto so se nekateri študenti v Mariboru vselili v prvi nizkoenergetski študentski dom v Sloveniji – Quadro ali Študentski dom 14. S svojo energetsko varčno porabo zagotavlja nizek ogljični odtis, kar je dober zgled nadaljnjemu razvoju študentskih domov v Sloveniji v smeri zelenega. Ali je to samo prva lastovka, ki pa ne bo prinesla pomladi?
 
Nizkoenergetski študentski dom Quadro oziroma Študentski dom 14

Nizkoenergetski študentski dom Quadro oziroma Študentski dom 14

Na mestu, kjer je bil prvotno načrtovan hotel, sedaj stoji prvi nizkoenergetski študentski dom v Sloveniji z imenom Quadro oziroma Študentski dom 14. Nahaja se na Taboru, v bližini Visoke zdravstvene šole v Mariboru in bodoče medicinske fakultete. Objekt je od zasebnega investitorja v celoti odkupila Univerza v Mariboru. Investicija je znašala 4,7 milijona evrov, ki jih je v celoti zagotovilo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Študentski dom ima štiri nadstropja, 150 ležišč, 69 dvoposteljnih sob, 12 enoposteljnih sob, štiri apartmaje za mlade družine in štiri sobe, prilagojene invalidom. Stanovalci v študentskem domu lahko brezplačno dostopajo do medmrežja, brezplačno so na voljo tudi kuhinje, fitnes, pralnice s pralnimi in sušilnimi stroji, zvočno izolirana glasbena soba za instrumentalne vaje in računalniško-študijski prostor.

Skupno je v Mariboru pod okriljem Študentskih domov Univerze v Mariboru 14 študentskih domov, ki v študijskem letu 2010/2011 nudijo 2.696 ležišč. Poleg tega so študentom na voljo še trije zasebni študentski domovi s skupno 598 ležišči.

Lidija Divjak Mirnik, direktorica Štu­dentskih domov Univerze v Mariboru je povedala, da si prizadevajo za premik k zelenemu tudi pri ostalih študentskih domovih pod njihovim okriljem. V vse domove so uvedli energetsko knjigovodstvo, kjer sledijo porabi energije. Vse sijalke so zamenjali z varčnimi, skupaj s študentskim svetom pa pripravljajo projekt o osveščanju stanovalcev študentskih domov glede varčevanja z vodo, energijo, ločevanja odpadkov idr.

Zakaj je študentski dom Quadro energetsko varčen?

Uroš Mlakar, direktor podjetja Quadro, je pojasnil, da je celoten sistem strojnih inštalacij v študentskem domu zasnovan kot prestižna individualna hiša. Ogrevanje poteka z nizkotemperaturnim sistemom preko talnega gretja, z ločenim razvodom in regulacijo v kopalnicah. Vir ogrevanja sta dve kaskadno povezani toplotni črpalki, ki kot vir energije uporabljata energijo podtalnice. S tem se popolnoma brezplačno, iz podtalnice, pridobi približno 75 odstotkov potrebne toplotne energije. Za pripravo sanitarne vode je vgrajen 2.000-litrski higienični grelnik, ki s pomočjo dveh velikopovršinskih toplotnih izmenjevalnikov iz legiranega jekla v nekaj sekundah pripravi toplo sanitarno vodo, ki je vedno sveža, saj je v zbiralniku le ogreta voda, ki služi kot medij za prenos toplote. Na ta način se izognejo nalaganju usedlin in mulja, ki ustvarita idealno okolje za razvoj bakterij – legionel. Prezračevanje poteka na način rekuperacije odpadnega zraka. Toplotni izmenjevalnik brez dodatne energije prenese okoli 90 odstotkov toplote iz odpadnega zraka v dovajani sveži zrak. S tem se občutno zmanjšajo stroški ogrevanja, in sicer za najmanj 70 odstotkov v primerjavi s sorodnimi objekti brez tovrstnega načina ogrevanja. S tem je zagotovljen tudi nizek ogljični odtis študentskega doma. Ker pa je študentski dom odprl svoja vrata šele letošnje študijsko leto, izračunov o prihrankih še ne morejo podati. Predvidevajo, da bo poraba energije dosti nižja kot v ostalih študentskih domovih, pravi Lidija Divjak Mirnik. Gre namreč za samozadosten objekt, ki ni priključen na plinsko omrežje in predstavlja minimalno obremenitev okolja s škodljivimi emisijami. Na strehi študentskega doma je v prihodnosti predvidena tudi sončna elektrarna, ki bo zagotavljala še dodaten obnovljivi vir energije.

Izgradnja nizkoenergetskega študentskega doma je hvalevreden korak k zelenemu razvoju, vendar pa to še ni dovolj za okolju prijazno ravnanje. V študentskem domu je poskrbljeno tudi za to, da imajo njegovi stanovalci možnost ločenega zbiranja odpadkov, saj so v vsaki kuhinji nameščene posode za ločeno zbiranje odpadkov, izvajali pa bodo tudi ozaveščanje študentov o varčevanju z vodo in energijo, namestili bodo zelene »nalepke«, ki bodo študente opozarjale na nujnost zelenega ravnanja, podobno kot opozarjajo v raznih hotelih.