Inovacija za porabnike zelene energije |
 
Green Protect je nova blagovna znamka, ki jo je registriral izlaški ETI. Gre za nagrajeno inovacijo, ki ji je GZS letos podelila zlato priznanje. Inovacija je odgovorila na vprašanje, kako zagotoviti popolno zaščito uporabnikov sistemov za obnovljive vire energije. Tako so v podjetju ETI, ki je eden vodilnih proizvajalcev talilnih varovalk na svetu z letno proizvodnjo 60 milijonov kosov, razvili celovit portfelj popolnoma novih izdelkov za zaščito obnovljivih virov.
 
Viktor Martinčič

Viktor Martinčič

V skupini za inovacijo so sodelovali Aleksandra Povše, Karmen Stavec in Viktor Martinčič. Posebnost – združeno je bilo znanje sodelavk iz prodajnega oddelka podjetja in produktnega vodenja, saj je Viktor Martinčič produktni vodja za področje varovalk in varovalčnih sistemov. Pravi, da je ena njegovih najpomembnejših nalog iskanje novih tržnih možnosti in izdelkov, ki so v največji meri prilagojeni modernim zahtevam fotovoltaičnih električnih inštalacij.

Na pohodu je fotovoltaika in ETI je reagiral tako, da je z novimi izdelki postal eden prvih svetovnih proizvajalcev, ki zagotavlja varnost porabnikov zelene energije. Zaščita za obnovljive vire energije je novost na svetovnem trgu. To dokazuje dejstvo, da so bili proizvodi razviti in lansirani na trg še pred izdajo standarda IEC 60269-6. Trg se je odzval pozitivno. Varovalni sistemi za obnovljive vire energije podjetju že prinašajo ekonomski učinek.

Kateri so novi izdelki za zaščito obnovljivih virov?

Viktor Martinčič pojasnjuje takole: »V sodobnih fotonapetostnih inštalacijah obstaja precej velika nevarnost nepravilnega delovanja posameznih sklopov. Že v primeru, da na sončne panele selektivno pada senca bližnjih objektov (dreves, dimnikov, višjih zgradb ipd.), je to lahko vzrok za parcialno pregrevanje modulov ali posameznih celic v modulu. Končna posledica je uničenje cele ali dela PV (fotonapetostne, fotovoltaične) elektrarne. Še hujše so lahko posledice delnega kratkega stika v inštalaciji ali v sistemih, ki so priključeni na energetsko AC omrežje. Mislim na “preboj” elektronike v DC/AC konverterju. Posledice takega preboja so lahko pogubne za celotno PV inštalacijo, saj je le-ta v trenutku obremenjena z več 10 kA (10.000 A) kratkostičnega toka. Seveda obstaja še cela vrsta nevarnosti, ki se lahko pojavijo v PV inštalacijah, direktni ali indirektni udar strele itd.

Ena od nevarnosti, ki se lahko pojavijo v PV inštalacijah, predvsem starejšega datuma izdelave, je tudi t. i. enosmerni (DC oz. Direct Current) oblok, ki ga je skoraj nemogoče pogasiti, vse dokler na module sije sonce. Seveda vse v fotovoltaiki le ni tako nevarno. A nevarnosti so. Opisani problemi lahko nastanejo večinoma v primeru neupoštevanja varnostnih zahtev za DC inštalacije.

Fotovoltaika pa definitivno je in ostaja eno od najbolj priljubljenih in tehnično najlažje izvedljivih sistemov za pridobivanje električne energije iz alternativnih virov energije.«

In v čem je univerzalnost inovacije oziroma podatek, da je takšna inovacija ena prvih v svetu?

»Strokovnjaki v podjetju ETI so zelo aktivni na področju standardizacije in pri tem imamo vso potrebno podporo vodstva. Na področju priprave novih standardov sodelujejo v zelo ozki skupini konkurenčnih proizvajalcev (Siemens, Mersen, Siba, Bussmann …), ki je v letu 2010 začela pripravljati popolnoma nov standard za varovalke, t. i. talilne vložke, projektirane za specifično uporabo v fotovoltaiki, torej za pretokovno in kratkostično zaščito PV inštalacij. Številka standarda je IEC 60269-6, karakteristika varovalke, “umerjene” za PV sisteme, pa se imenuje gPV. Kot zanimivost naj navedem, da bo naslednji sestanek omenjene skupine strokovnjakov za pripravo in razvoj standardov za PV talilne vložke, uradno se imenuje SC32B, januarja 2012 v Ljubljani v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije,« odgovarja Viktor Martinčič.

Ob podelitvi zlatega priznanja so se navajale kompleksnejše, nove rešitve za zaščito sistemov za obnovljive vire energije. Kateri sistemi so mišljeni? Viktor Martinčič pove, da je mišljena predvsem celovita ponudba zaščitnih aparatov za področje DC napetosti, torej pretokovna in kratkostična zaščita, prenapetostna zaščita, ponudba razdelilnih omar in ostalega znanja za PV inštalacije, ki pa vključujejo tudi AC stran konverterja.

V zadnjem obdobju potekajo resni pogovori o možnosti, da bi ETI začel dobavljati podjetju SMA – Solar Technology AG – tudi CH 10 x 38 in CH 10 x 85 gPV talilne vložke. V teh poskusih tekmujejo z velikani na področju varovalk, kot so Bussmann, Littelfuse, Mersen (Ferraz), DF, predvsem pa s Sibo. Vsi omenjeni proizvajalci tekmujejo za posel, ki poleg pričakovane znatne letne prodaje pomeni tudi referenco – ni namreč zanemarljivo dejstvo, da si dobavitelj družbi SMA.