dijaki Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše

dijaki Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše

Vprašujejo dijaki Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše pod vodstvom profesoric Barbare Kajba Mori in Romane Jerkovič.
Veliko se pogovarjamo o ekologiji in ekoloških problemih (Ekošola, pri predmetu biologija in tudi pri strokovnih predmetih – farmacevtski in kemijski tehnik) in vedno pogrešamo konkretne številke o ekoloških dejavnostih v Sloveniji. Zato nas zanima, katere snovi se najpogosteje in najuspešnejše reciklirajo v Sloveniji in v koliki meri se nato ponovno uporabijo kot surovine?

Odgovarja mag. Mojca Žitnik, vodja oddelka za statistiko okolja in energetike na Statističnem uradu RS
Po statističnih podatkih se je v Sloveniji v letu 2010 recikliralo največ kovinskih in papirnih odpadkov, in sicer več kot 80 odstotkov. Reciklira pa se ne le odpadni papir zbran v Sloveniji, ampak tudi uvožen odpadni papir. In sicer se je vsega skupaj recikliralo 85 odstotkov vsega odpadnega papirja, kar je več kot 290 tisoč ton. Prav tako se je recikliralo več kot polovica plastičnih odpadkov in steklenih odpadkov. Okoli 40 odstotkov se je recikliralo odpadkov iz lesa, najmanj pa se je v letu 2010 recikliralo odpadkov iz tekstila, le dobrih 8 odstotkov.