Ločeno zbiranje v praksi |
 
V posodah za odpadke v Ljubljani je še vedno več kot 70 odstotkov odpadkov, ki bi sicer morali med ločeno zbrane frakcije. V ljubljanski Snagi ugotavljajo, da zdaj ločeno zberejo že okrog 30 odstotkov odpadkov, njihov načrt pa je zbrati več kot 50 odstotkov ločeno zbranih frakcij (papir, embalažo, steklo). Zato so se odločili za nov način zbiranja komunalnih odpadkov, pri čemer želijo predvsem povečati ločeno zbiranje pri izvoru, to pa pomeni več reciklaže in zmanjšanje odlaganja odpadkov na odlagališčih.
 

Ločeno zbiranje v praksi slika 1

V novem sistemu bodo gospodinjstva razvrščala odpadke po posameznih frakcijah doma in jih zbirala v namenski posodi na svojem zemljišču. Vsako gospodinjstvo bo najprej prejelo posodo za embalažo s pokrovom rumene barve, kasneje pa v zgoščenih delih naselja tudi posodo za papir s pokrovom modre barve. Na dan odvoza odpadkov, ki bo določen z urnikom, bodo občani posode oddali na dostopno prevzemno mesto ob cesti. Vsak objekt bo tako lahko imel do štiri posode za odpadke (za odpadno embalažo, gospodinjstva v zgoščenih delih naselij pa tudi posodo za papir, za biološke odpadke, ki jo lahko nadomestijo z lastnim kompostnikom, in za preostanek odpadkov).
Posoda za biološke odpadke ali kompostnik sta postala obvezna, saj se po novi zakonodaji zahteva natančno ločevanje bioloških odpadkov od ostalih odpadkov. Na redkeje poseljenih območjih naj bi bilo obvezno samo kompostiranje. Iz ostalih odpadkov bo potrebno ločevati tudi odpadno plastično in kovinsko embalažo, ki jo bodo zbirali v novo posodo z rumenim pokrovom. Vse frakcije, ki se zbirajo na zbiralnicah (papir, steklo, embalaža), se bodo tam zbirale tudi v prihodnje.
Odvoz odpadkov bo potekal po novem razporedu, zato bodo uporabniki prejeli razpored odvoza odpadkov po posameznih frakcijah. Posode bodo praznili le v primeru, da bodo postavljene na prevzemno mesto. Vsem gospodinjstvom na področju Ljubljane in okoliških devetih primestnih občin se bodo razdelile nove namenske posode za zbiranje embalaže in predvidoma v strnjenih območjih naselij tudi za zbiranje papirja.
Letošnji podatki o ločeno zbranih odpadkih v Ljubljani, zbranih s specialnimi vozili za odvoz odpadkov, kažejo, da so pri nekaterih frakcijah zelo uspešni.
V tabeli so prikazane količine ločeno zbranih frakcij, zbranih s specialnimi vozili, v prvih štirih mesecih letošnjega leta. Kot je razvidno iz tabele, je bilo v mesecu marcu prvič ločeno zbranih več kot 30 odstotkov vseh pobranih odpadkov. Občani na področju Ljubljane in okoliških občin iz meseca v mesec zberejo več ločenih frakcij odpadkov.

Ločeno zbiranje v praksi tabela 1
V letošnjem letu so uvedli spremembe tudi pri odvozu kosovnih odpadkov.
Za spremembe pri odvozu kosovnih odpadkov so se odločili, ker postajajo nekatera zbirna mesta vse bolj podobna črnim odlagališčem.
Zdaj se kosovni odpadki odvažajo v terminih, ki so določeni za posamezna območja četrtnih skupnosti in primestnih občin, po predhodnem naročilu s strani uporabnikov.
Občani lahko kosovne odpadke vozijo tudi na zbirne centre, enkrat letno pa naj bi Snaga še naprej vsaki stranki omogočila odvoz kosovnih odpadkov po naročilu.
Medtem ko so to spremembo začeli uvajati že v drugem delu junija, bodo novosti pri zbiranju komunalnih odpadkov najprej uvajali poskusno, nato pa načrtujejo, da bi ga na celotnem območju uvedli do konca leta 2012.

Igor Petek

Igor Petek

In kaj pravi o začetku izvajanja novosti Igor Petek, svetovalec direktorja podjetja Snaga, d. o. o.?

Kako so občani sprejeli vašo napoved o novostih?
Kot pri vseh novostih so se tudi pri tej pojavili zelo različni odzivi s strani uporabnikov. Veseli nas, da je bilo pozitivnih odzivov več kot negativnih in da je čutiti, kako okoljsko zavedni uporabniki kar nestrpno čakajo predvidene novosti. Pri kosovnem odvozu so bili na začetku zelo pogosti spremembam nenaklonjeni komentarji. Vendar so bili uporabniki, ki so spremenjeno storitev naročili, z njo zelo zadovoljni predvsem zaradi drugačnega videza ulic v času odvoza kosovnih odpadkov in zmanjšane prisotnosti »zbiralcev vrednejših sekundarnih surovin« pri predhodnem zbiranju (razmetavanju) pripravljenih odpadkov ter tudi zaradi opaženega manjšega dovoza (večinoma nekomunalnih) odpadkov od drugod, kar je bil v Ljubljani zelo velik problem.
Analize sestave odpeljanih kosovnih odpadkov so pokazale, da je bilo med njimi več kot polovica nepravilno odloženih in so kot taki predstavljali primere črnega odlaganja.

Kako boste spodbudili ločeno zbiranje?
Občanom želimo omogočiti lažje in prijaznejše ločeno zbiranje odpadkov na izvoru. Poleg zbiralnic za ločene frakcije bo lahko vsak uporabnik dobil posodo za ločeno zbiranje odpadkov. Tej spremembi bomo seveda prilagodili urnik in frekvence odvoza posameznih vrst odpadkov. Predvsem bomo pri tem zmanjšali frekvenco odvoza preostanka komunalnih odpadkov in uporabnikom zagotovili ustrezen nadomestitveni volumen v posodah za ločene frakcije ter pri tem prilagodili tudi frekvence zbiranja ločenih frakcij.

Kaj se je pokazalo na začetku izvajanja uredbe o ravnanju z biološkimi odpadki?
Zanimanje za ločevanje bio odpadkov se je v juliju močno povečalo. Pred tem smo postavljali povprečno 100 dodatnih posod mesečno, v času od uveljavitve novih predpisov pa smo dobili že več kot 500 novih zahtevkov (v treh tednih).