Plastična embalaža iz biopolimerov | Urška Košenina |
 
Kaj daje specializacija v oblikovanju plastike? Odgovor daje skupina RPC. Skupina RPC je bila osnovana iz petih podjetji v Veliki Britaniji. Kasneje se je razširila po vsem svetu. Trenutno so prisotni v 29-ih državah s 130 poslovalnicami in proizvodnimi obrati, imajo 24 oblikovalskih in inženirskih centrov, zaposlujejo 18.500 ljudi. O razvoju biopolimerov in zmanjšanju količine uporabljenega polimera posamezne plastenke, o inoviranju ter različnih tehnologijah predelave plastike, o novi embalaži za barve podjetja Jub, o najnovejši IML tehnologiji dekoriranja, o okoljskem vidiku plastike in stanju industrije plastike v svetu smo se pogovarjali z direktorjem prodaje podjetja RPC Promens Davidom Bakerjem.
 
David_Baker-RPC

David_Baker-RPC

Za oblikovanje embalaže uporabljate vse tehnologije preoblikovanja plastike. Od razteznega oblikovanja s pihanjem do toplotnega in rotacijskega oblikovanja in oblikovanja z brizganjem. Kako snujete razvoj embalaže in komunikacijo s kupci?

Skupina RPC je unikatna v ponudbi embalažnih rešitev, saj uporabljamo vse glavne tehnologije za predelavo plastičnih materialov. Ta specializacija prav zaradi individualnega strokovnega znanja posameznega podjetja, specifičnosti tehnologij in trgov omogoča skupini, da zagotavlja rešitve, ki so v skladu z natančnimi zahtevami kupcev na celotnem krogu končnih trgov in aplikacij. Lahko smo fleksibilni, saj nam ni potrebno prodati le ene tehnologije ali proizvodnega procesa, temveč lahko izdelujemo embalažo in izdelke, ki zadovoljijo vse potrošnikove potrebe.

Pri podjetju RPC Promens Consumer Nordics ste razvili prvo litrsko plastenko iz biopolimera, ki ne bazira na olju. Proizvedena je iz sladkornega trsa. Kakšen je bil tehnološki proces razvoja te embalaže?

Pri podjetju RPC Promens Consumer Nordics smo v zadnjih letih zaznali povečano povpraševanje po embalaži z nizkim okoljskim odtisom. To potrjujejo tudi različne raziskave trga. Na primer študija Euromonitorja »Global Consumer Trend«. Zato smo pričeli z raziskavo različnih tipov bio-polimerov in ugotovili, da je Braskems Green PE najbolj primeren za našo proizvodnjo. Vendar smo želeli več. V sodelovanju s podjetjem Scanfill, ki ima sedež na Švedskem, smo našli možnost, da zmanjšamo uporabo količine polimera tako, da mu dodamo posebni mineral kot nadomestek za polimer. Količino uporabljenega polimera na plastenko smo zmanjšali za 30 – 40 %. Trenutno smo v fazi testiranja. Če bodo rezultati ugodni, bomo prve plastenke lansirali na trg že konec leta 2016. Projekt razvijamo skupaj s švedskim podjetjem Dairy Skånemejerier, kjer so posebej pozorni, koliko vplivajo na okolje. Po predstavitvi plastenke iz biopolimera na trgu smo prejeli veliko povpraševanj in smo v dialogu s številnimi potencialnimi kupci.

Za podjetje Challs ste izdelali posebno embalažo z dvema prekatoma za njihovo čistilo za odtoke. Imenovali ste jo Buster Deep Clean Foamer. Kako embalaža veča uporabnost izdelka?

Embalaža omogoča, da sta dve tekočini v ločenih prekatih in se zmešata, ko je to potrebno. Poleg tega ima embalaža zapiralo, ki otrokom onemogoča odpiranje embalaže, saj bi vsebina lahko škodila njihovemu zdravju. Material, ki smo ga uporabili, je polietilen visoke gostote (HDPE). Embalažo smo izdelali s tehnologijo ekstrudiranja in razteznega oblikovanja s pihanjem, pokrovček pa z brizganjem. Rokav z etiketo okoli plastenke omogoča, da je dekorirana stroškovno učinkovito.

Za podjetje Jub iz Slovenije ste izdelali plastična vedra za barvo. V čem je posebnost tega vedra?

Oba vedra, 2.5 l Paintainer® in 15 l SuperOval™, sta iz polipropilena, izdelana s tehnologijo brizganja. Embalaža je pripomogla k promociji izboljšane kvalitete novih barv. Prebudila je interes med potrošniki. Sprememba embalaže je najbolj vidna oblika trženjske učinkovitosti.

Danes je velik izziv za proizvajalce plastične embalaže pregrada v embalaži za hrano. Podaljša rok uporabe hrane. Tudi na tem področju inovirate. Katere proizvodne tehnologije so najprimernejše? O kakšnih podaljških rokov uporabe govorimo? Kateri del prehrambnega sektorja je najbolj zainteresiran za to vrsto embalaže?

Embalaža je eden izmed načinov, kjer lahko uskladimo potrebo po udobju in potrebo po daljši uporabnosti hrane. Tudi po zmanjšanju odpadne hrane. Pojav pregrade v plastiki za embalažo omogoča številnim izdelkom daljši rok uporabe in da so več časa na prodajnih policah. Roki uporabe so celo do 24 mesecev. V nekaterih primerih še daljši. Hrana ohranja svežino, kvaliteto in okus.

Različni tipi hrane, ki potrebujejo podaljšanje roka uporabe hrane in posebno varnost, predstavljajo svojevrsten izziv. Ne obstaja en material ali univerzalni embalažni format, ki bi zadovoljil vse zahteve. Zaradi tega pri nas uporabljamo vse tri tehnološke rešitve za procesiranje plastike: brizganje, pihanje in toplotno oblikovanje. To nam daje možnost, da trgu ponudimo velik nabor embalaže. Velike pladnje za serviranje hrane, manjše lončke in krožnike, plastenke za omake, ki se stisnejo, tube itd. Pa tudi za širok nabor hrane, ki vključuje juhe, omake, kečape, majoneze, gotove jedi, otroško hrano, morsko hrano, sadje in zelenjavo.

Embalaža je pomemben faktor prodaje. IML tehnologija dekoriranja, pri kateri se v procesu brizganja embalaže robotsko vstavlja predtiskane polipropilenske etikete, je trenutno zelo aktualna. Kako jo izboljšujete?

IML tehnologija ponuja maksimalno uporabo prostora na embalaži, ki jo lahko lastniki blagovnih znamk porabijo za maksimizacijo privlačnosti in vidnosti izdelka na prodajnih policah. Ker so etikete potiskane predhodno, imajo lahko zelo kvalitetno grafiko. Slike so ostre z dodatnimi dekorativnimi učinki, kot je metalik izgled ali UV lak, ki izboljša detajle in doda lesk, ki ga z direktnim tiskom ne bi mogli doseči. Najbolj očitna izboljšava je torej ta, da lahko vsako novo tehniko tiskanja vključimo v kalupno etiketiranje. Tehnologija je uporabna za prehrambne in neprehrambne trge.

Plastika je globalno na udaru zaradi okoljskih pomislekov. Kje vidite prednosti uporabe plastične embalaže, kako je z reciklabilnostjo vaših embalažnih izdelkov in kje vidite največje izzive plastične industrije?

Plastika ima veliko trajnostnih prednosti. Je lahka in ima nizek ogljični odtis v primerjavi s težjimi materiali. Plastična embalaža zagotavlja izdelku varnost. Še posebej pri podaljševanju roka trajanja hrane in na ta način pripomore k zmanjšanju zavržene hrane. Plastika je tudi reciklabilna. Glavni problem je v shemah za zbiranje in reciklažo materialov, katerih učinkovitost zelo variira med državami in tudi v posameznih državah samih.

Največji izziv, s katerim se industrija plastike sooča, je učinkovito komuniciranje o mnogih koristih plastike. Pomembno je povečati zbiranje in recikliranje plastične embalaže, izpolnjevati zahteve politike in spraviti v pogon uporabo reciklabilnih polimernih materialov v embalaži in drugih plastičnih izdelkih. Poleg tega se je nujno tudi pozitivno soočiti s perečim problemom plastičnih smeti na kopnem in v oceanih.