Embalaža iz gob | Urška Košenina |
 
Ecovatives je globalno vodilno podjetje na področju biomaterialov. Za svoje izdelke so prejeli vrsto nagrad. Med drugim izdelujejo MycoBoard™ panele za pohištvo in konstrukcije, MycoFoam™ embalažne materiale in druge izdelke, ki imajo zdravo, okolju prijazno in trajnostno noto. Emily Moore, glasnica podjetja, je povedala nekaj več o gobah in o razvoju naravnih embalažnih materialov pri njih.
 
Polnjenje kalupa z Myco Foam materialom, ki se mu doda micelij

Polnjenje kalupa z Myco Foam materialom, ki se mu doda micelij

Poleg embalažnih materialov vaše podjetje izdeluje še vrsto biomaterialov za različne branže. Med drugim ste patentirali MycoBoard™. Kakšen material je to, za katere branže je primeren in kaj so njegove prednosti?

MycoBoard™ je sestavljen les, izdelan brez škodljivih smol, kot je na primer urea-formaldehid. Micelij je naravno lepilo MycoBoard™ materiala, ki pod pritiskom in z vročino ustvari naravno smolo. Najbolj primeren je za ne-strukturirane aplikacije, kot so razne kalupne oblike in paneli za arhitekturno in oblikovalsko javnost.

Da bi nadomestili embalažo, izdelano iz polistirena, ste iznašli MycoFoam™. Kakšne so lastnosti gobje embalaže? Zakaj ravno iz gob? Kakšna tehnologija je potrebna za takšno embalažo?

Mushroom® Packaging embalaža iz gob je izdelana iz MycoFoam™ materiala, ki ima podobne lastnosti in izgled kot ekspandirana plastična pena (polistiren). Kot naravno lepilo znova uporabimo micelij, ki ima neverjetne kvalitete. Lahko povezuje dele med seboj in pod vplivom vročine ter pritiska deluje kot smola. Zaradi unikatnosti podjetja in naših izdelkov smo se bili primorani prilagoditi in poiskati nove tehnične rešitve, da smo lahko dosegli sterilizacijo agrikulturnega substrata, sušenje materiala, da smo ustavili njegovo rast in termoformna orodja za po meri oblikovane kalupe.

Več podjetij vašo embalažo že uporablja. Za njo se zanima tudi pohištveni gigant Ikea. Kakšne so omejitve te embalaže?

Na trgu obstaja veliko zanimanja za našo embalažo. Več podjetij se zanima za visoko kvaliteten, cenovno dosegljiv in razgradljiv embalažni material. Naša največja omejitev je uskladitev pričakovanj z realnimi omejitvami materiala. Mushroom® Packaging gobja embalaža je neposredno nadomestilo za ekspandirano plastično peno, kar ne pokriva ves embalažni material na trgu in ne reši vseh embalažnih izzivov.

Tudi podjetje Dell, ki je vodilni v industriji elektronike v trajnostnem razvoju, se je odločil za vašo embalažo. Kako je potekalo sodelovanje in kakšne značilnosti mora imeti embalaža, da je dovolj varna za elektroniko?

Podjetje Dell v svojo embalažo vgrajuje različne trajnostne materiale, včasih v eno in isto embalažo. Pri elektroniki so naši materiali navadno združeni s kartonom ali z materiali, ki razporejajo težo po celi površini, kar zagotavlja varnost tako občutljivim izdelkom, kot je elektronika.

Trendi v industriji biomaterialov? Priča-­
kovanja?

Navdušeni smo nad nadaljnjimi projekti z MycoBoard materialom, saj se bomo povezali z mlini, da bi prinesli več zdravih materialov v arhitekturo in dizajn. Veselimo se tudi bio inspiriranih oblikovnih rešitev, ki bodo nadomestili onesnaževanje in toksične materiale.