LabelExpo 2015 |
 
Letošnji LabelExpo Europe v Bruslju je ponudil najnovejše dosežke razvoja na področju aktivnega in inteligentnega pakiranja tudi s pomočjo laboratorija za pametno pakiranje na sejmišču. Gre za največji svetovni dogodek za tiskarsko industrijo označevanja in pakiranja. Obiskovalci so spoznali najnovejšo strojno opremo za označevanje, označevalne storitve, označevalna orodja in stroje, komponente, embalažne tiskarske tehnologije in rešitve ter pripadajoče izdelke in storitve. Med več kot 600 razstavljavci ni bilo nobenega slovenskega podjetja. Sejem je ponudil nove možnosti za razvoj.
 
Tiskano na stroju Optima model 820 mm sedem barvno grafiko na 0,12 mm debelem PET materialu.

Tiskano na stroju Optima model 820 mm sedem barvno grafiko na 0,12 mm debelem PET materialu.

Podjetje Soma Engineering iz Češke je predstavilo nov Optima flexo tiskarski stroj, ki je namenjen kratkotrajnim tiskarskim opravilom. Optimiziran je za širok nabor etiket, vrst papirja in embalažnega filma. Namenjen je tiskanju etiket na kolute, vrečke, žepke, papirnate vrečke, papirnate skodelice in krožnike. Na sejmu je bil to edini flexo-grafični tiskalni stroj, ki je izvajal demonstracije v živo. Izvajali so jih na modelu 820 Optima. V demonstracije je bilo vključeno tiskanje sedem barvne Pistachios grafike na 0,12 mm debelo PET plastenko s pomočjo Kodakovih Flexcel plošč ter s srebrno barvno aplikacijo, ki uporablja unikatni Soma Ink Saving sistem – kartuše z naknadnim rezanjem in previjanjem že potiskanih kolutov. Drugo, šest barvno obrnjeno tiskalno opravilo je bilo natisnjeno na PET substrat z uporabo Dupont DSP plošč. Dizajne so pripravili pri podjetjih Coffee Desing iz Anglije, Reproflex3 iz Anglije in Reproflex iz Skandinavije.

Podjetje Edelmann Printing Machines GmbH iz Nemčije je želelo še bolj utrditi svojo blagovno znamko pri kupcih. Potreba trga se najbolj kaže pri obstoječih offset strojih, kot je stroj EVO (PRINT 43/52, COLOR PRINT 52/72/76 in WEB PRINT 39), ki lahko doseže hitrosti med 250 in 400 m/min, odvisno od kupčevih želja. Dodatno je bil na sejmu predstavljen tudi FPP stroj, ki kaže na napredek pri offset tiskanju, saj ima internetno aplikacijo, ki ustvarja digitalne in kupcu prilagojene tiskovine. FPP stroj lahko doseže hitrosti tudi do 500 m/min. Podjetje Edelmann, stroji za tiskanje, je del UMUR skupine, ki poleg proizvodnje offset tiskarskih strojev in offline sistemov prodaja storitve vzdrževanja in rabljene stroje. Stroje je mogoče nadgraditi in prilagoditi kupčevim željam. Tako predstavlja kupcu prilagojen stroj alternativo drugim podobnim strojem na trgu. Pri nakupu rabljenega stroja se v podjetju Edelmann zavežejo, da bodo tiskarski stroj dostavili, inštalirali in zagotovili izobraževanje kvalificiranih zaposlenih. Nadomestni deli, ki jih uporabljajo, so originalni in predstavljajo dodatno področje delovanja podjetja.

Podjetje GSE Dispensing, nizozemski dobavitelj rešitev tiska za flexo, gravature in zaslonske aplikacije, je sistem za izdajanje prodal tako danskemu proizvajalcu etiket Interket kot nemškemu dobavitelju črnila. Podjetju se je povpraševanje povečalo v primerjavi z izkušnjo iz sejma leta 2013. Zanimanje prihaja s strani označevalne industrije, fleksibilnega pakiranja, industrije namiznih tiskalnikov ter dobaviteljev črnila z vseh kontinentov. Poudarek njihove sejemske stojnice je bil na novem Perfect Proofer® Evolution Series. To je namizni stroj, ki pred proizvodnim procesom preverja barve v Colorsat® posodi za UV črnila in črnila na vodni osnovi. Del stroja je tudi aplikacija Colorsat Solo, ki ga oskrbuje s procesnimi barvami, baznimi sestavinami in premazi za stiskalnice. Maarten Hummelen, direktor marketinga pri podjetju GSE Dispensing, je povedal: »Globalno raste povpraševanje po embalažnih tiskalnikih, ki zmanjšujejo odpad črnila in navkljub vedno glasnejšim zahtevam po krajšanju dolžin proizvodnih serij vzdržujejo sistem nesprejemljive kvalitete. LabelExpo Europe nam je dal priložnost, da smo pokazali naš celoten asortiman, to je izdajanje črnila, upravljanje barv, zagotavljanje pravilnega odtenka barve izven proizvodne linije in proces integracije, ustvarja pot za kontroliran in sledljiv potek dela.«