Uredba CLP | Urška Košenina, Tanja Pangerl |
 
Maja 2015 bo začela veljati nova CLP uredba za razvrščanje, pakiranje in označevanje nevarnih kemikalij. Usklajena je z globalno poenotenim sistemom razvrščanja in označevanja nevarnih kemikalij, t. i. GHS. Mnoga podjetja se srečujejo s spremembami označevanja nevarnih kemikalij na njihovih izdelkih. Izziv predstavljajo predvsem manjše embalažne površine. Kakšne spremembe uredba prinaša, kakšne so možne rešitve označevanja in kako čim bolj optimalno in v skladu z zakonodajo izdelke z nevarnimi kemikalijami skladiščiti, je bilo predstavljeno na strokovnem seminarju Zelene Slovenije z naslovom Označevanje in skladiščenje nevarnih kemikalij – kako po novem?
 
Uredba CLP - piktogrami

Uredba CLP – piktogrami

Uporabniki ne beremo etiket

Kljub temu, da etikete potrošnikom in drugim uporabnikom izdelkov dajejo pomembne informacije o izdelku in njegovih lastnosti, je raziskava o branju navodil na etiketah izdelkov, ki so jo v okviru Službe za pomoč uporabnikom opravili na Nizozemskem, pokazala, da potrošniki zelo slabo beremo etikete. 6.000 embalaž nevarnih kemikalij so namreč opremili z etiketami z napisom: »Če preberete ta stavek, pokličite to in to številko in prejeli boste nagrado v vrednosti 1.000 evrov.« Izdelke so distribuirali na različne konce Evropske unije. Prvi uporabnik je poklical šele po treh tednih, kar govori o tem, kako vestno prebiramo etikete na embalaži. Še posebej je branje etiket pomembno, ko gre za označevanje nevarnih kemikalij.

Nova CLP uredba v veljavo maja 2015

mag. Tatjana Humar-Jurič; foto: Boštjan Čadej

mag. Tatjana Humar-Jurič; foto: Boštjan Čadej

Pravilnik o razvrščanju in pakiranju ter označevanju nevarnih snovi in Pravilnik o razvrščanju nevarnih pripravkov bo kmalu nadomestila nova CLP uredba za razvrščanje, pakiranje in označevanje nevarnih kemikalij. Uredba CLP bo začela veljati maja 2015. Kot je povedala mag. Tatjana Humar-Jurič iz Urada RS za kemikalije, bo moralo podjetje vse nevarne kemikalije, ki bodo dobavljene, kupljene, dane na trg, označiti v skladu s svetovnim GHS sistemom, ki ga določa uredba CLP. Uredba je dostopna na spletnih straneh Urada RS za kemikalije in na spletnih straneh ECHA (Evropska agencija za kemikalije), kjer je čistopis dostopen tudi v slovenskem jeziku.

Zavezanci za uredbo CLP

Mag. Tatjana Humar-Jurič je opozorila, da imamo v Sloveniji največ tistih zavezancev, ki so nadaljnji uporabniki in dobavitelji ter nekaj proizvajalcev. Največ težav se pojavlja pri nadaljnjih uporabnikih, zlasti pri tistih, ki sploh ne vedo, da so zavezanci. Na Uradu RS za kemikalije si zato prizadevajo, da bi ta podjetja o problematiki informirali. Za označevanje nevarnih kemikalij so odgovorni tisti, ki izdelek dajejo v promet.

Uredba CLP ne pokriva vsega

Na podlagi CLP uredbe se je letos spremenila tudi Uredba o odpadkih, kjer klasifikacija nevarnih odpadkov temelji na CLP uredbi. Uredba CLP ne pokriva živil, odpadkov, krmil, prevoza nevarnih kemikalij in nanodelcev. Problem nanodelcev je namreč ta, da je ugotavljanje njihovih nevarnih lastnosti precej težavno, ker ima neka zmes v nano obliki popolnoma drugačne lastnosti kot v normalni obliki.

Optimalno etiketiranje izdelkov

Saša Rudež; foto: Boštjan Čadej

Saša Rudež; foto: Boštjan Čadej

Za učinkovit sistem označevanja nevarnih kemikalij in njihovo ustrezno skladiščenje sta pomembna tudi dober označevalni sistem, ki izdelovalcem etiket omogoči čim bolj avtomatiziran in natančen proces, skladiščnikom pa čim lažje sledenje izdelkov in zalog materiala. Ena od rešitev označevanja je programska oprema NiceLabel. Kot je povedala Saša Rudež iz podjetja Euro Plus d.o.o., je programska oprema uporabna za vse branže, saj se lahko prilagaja njihovim specifičnim zahtevam, tudi kemijske industrije. Podjetja se s težavami srečujejo predvsem pri manjših embalažnih površinah, kjer je potrebno veliko zakonsko določenih podatkov in druge podatke razločno prikazati na manjši površini. Sistem NiceLabel je zastavljen tako, da sledi GHS smernicam, rešitev za manjše površine pa je lahko ta, da se tekst zlije okoli piktogramov. S tem se doseže optimalni izkoristek prostora. Gre za avtomatsko plasiranje podatkov na etikete, ki so predhodno shranjeni v bazah podatkov v sistemu. Avtomatsko se glede na velikosti etikete prilagodi tudi velikost pisave.

Bistvene spremembe

Staro

Novo

Direktivi: 67/548/EEC & 1999/45/EC

CLP Uredba (1272/2008/EC)

Priloga I

Priloga VI

Pripravki

Zmesi

Simbol

Piktogram

Identifikacija nevarnosti : Strupeno T, Dražilno Xi …

Opozorilni besedi: Pozor ali Nevarno

 Standardna opozorila: R stavki

Stavki o nevarnosti: H

Standardna obvestila: S stavki

Previdnostni stavki: P

Uredba CLP - tabela - Vir: mag. Tatjana Humar-Jurič, prezentacija Označevanje nevarnih kemikalij (oktober 2014).

Vir: mag. Tatjana Humar-Jurič, prezentacija Označevanje nevarnih kemikalij (oktober 2014).

Skladiščenje nevarnih kemikalij

mag. Semira Hajrlahović Mehić; foto: Boštjan Čadej

mag. Semira Hajrlahović Mehić; foto: Boštjan Čadej

Eno od področij ravnanja z nevarnimi kemikalijami je tudi primerno skladiščenje oziroma skladiščenje izdelkov, ki vsebujejo nevarne kemikalije. Del tega področja pokriva Pravilnik o tehničnih in organizacijskih ukrepih za skladiščenje nevarnih kemikalij (Ur.l. RS, št. 75/09), ki ga je predstavila mag. Semira Hajrlahović Mehić, inšpektorica na Uradu RS za kemikalije. Pravilnik je zasnovan na zakonu o kemikalijah in določa zahteve, ukrepe in izjeme za skladiščenje nevarnih kemikalij. Ne velja za proizvodnjo, pretakališča in laboratorije. Z izjemo, da se npr. v laboratoriju v omari ali prostoru shranjujejo kemikalije v večji embalažni enoti, se ta del pojmuje kot skladišče. Pravilnik se uporablja tudi za skladiščenje biocidnih proizvodov (tudi nenevarnih), strateškega blaga posebnega pomena (npr. kemikalije, ki se uporabljajo za namene kemijskega orožja), predhodnih sestavin za prepovedane droge, kolikor to ni urejeno s posebnimi predpisi, ki urejajo ta področja, in mineralnih gnojil, ki niso v končni obliki. Če se kemikalije nahajajo oziroma skladiščijo poleg drugega blaga, so predmet preverjanja inšpekcije.

Določbe tega pravilnika se ne uporabljajo za: skladiščenje kemikalij v nepremičnih skladiščnih posodah, skladiščenje kemikalij v razsutem stanju, razen mineralnih gnojil iz amonijevega nitrata in začasno vmesno skladiščenje nevarnega blaga zaradi spremembe vrste prevoza ali prevoznega sredstva (pretovarjanje). Pravilnik ne velja za veliko končnih izdelkov, med drugim tudi ne za fitofarmacevtska sredstva (FFS), za skladiščenje kozmetičnih proizvodov, radioaktivnih snovi, streliv in eksplozivov.

Razvrščanje v skladiščne razrede

V Pravilniku so opredeljeni tudi razredi skladiščenja. Na podlagi določenih lastnosti se posamezno kemikalijo uvrsti v določen razred skladiščenja. To daje tudi informacijo o tem, katere od snovi se lahko skladiščijo skupaj, katere ne. Za razvrščanje v razrede je pomembno poznavanje nevarne lastnosti kemikalije. V določen skladiščni razred se jo umesti ne glede na velikost embalažne enote. Možno je, da se na podlagi lastnosti eno kemikalijo lahko uvrsti v več skladiščnih razredov. V tem primeru se kemikalijo uvrsti v razred, ki je varnejši. To je tisti, ki sledi protipožarni in protieksplozijski zaščiti. Mag. Semira Hajrlahović Mehič je opozorila, da je potrebna pozornost pri razvrščanju v skladiščne razrede pri kislini in bazi, ne glede na to, da tabela za skupno skladiščenje iz priloge v pravilniku kaže na kompatibilnost, saj kisline in baze nikoli ne smemo mešati skupaj. Zato je pri razvrščanju potrebno slediti tudi specifikam skladiščenja posamezne kemikalije.

Informacijska podpora skladiščnemu poslovanju

Aleš Habič; foto: Boštjan Čadej

Aleš Habič; foto: Boštjan Čadej

Za vsako skladišče se danes že predvideva ustrezna informacijska podpora. Trenutno je zelo razširjena rešitev sistem za vodenje skladiščnega poslovanja (WMS – Warehouse Management System). Kot je povedal Aleš Habič iz podjetja Špica International d.o.o., se trendi skladiščenja spreminjajo. Za sledenje je dobro imeti sistem, ki omogoča fleksibilnost skladiščenja. Kot je povedal, danes kupci večinoma nočejo več velikih zalog, ampak dostavo blaga večkrat v manjših količinah. Pomembni elementi skladiščenja so obvladovanje zalog, pravočasne in natančne storitve za kupce, sledljivost, soočanje z občasnimi sezonskimi vplivi zalog v skladišču, širjenje diapazona izdelkov in njihovo umeščanje v skladiščne prostore idr. Sistem WMS omogoča natančen pregled nad stanjem zalog v skladišču, optimizacijo poti pri iskanju izdelkov v skladišču, možnost opravljanja več naročil hkrati, hitrejši proces identifikacije izdelkov, lažje izvajanje inventure, višjo stopnjo zanesljivosti komisioniranja blaga idr. Omogoča tudi kaotični način skladiščenja, kar pomeni, da sistem za vsak izdelek beleži, kam je šel v nekem trenutku, zato niso potrebne fiksne lokacije.

Tehnologije skladiščnega sistema

Kot je povedal Aleš Habič, je najbolj razširjena tehnologija v skladiščnem poslovanju še vedno črtna koda. Poznamo tudi 2D kodo, ki se uporablja predvsem na nivoju izdelkov. Uporabljena je predvsem v farmaciji, kjer je na škatlicah zdravil poleg črtne kode tudi 2D koda, ki omogoča na zelo majhen prostor zapisati veliko podatkov. Gre še vedno za kodo, ki jo lahko natisnemo. Uporablja se tudi RFID (radiofrekvenčna identifikacija), ki omogoča odčitavanje na daljše razdalje. Ideja je, da bi se RFID razširila na širšo uporabnost, tako kot črtna koda, vendar se trenutno v logistiki uporablja predvsem za sledenje transportnih enot znotraj nekega zaprtega kroga. Tehnologija, ki je v zadnjem času zelo aktualna, je glasovno komisioniranje. To pomeni, da uporabnik s sistemom komunicira preko glasu, kjer ga sistem z glasom vodi od lokacije do lokacije. To je koristno predvsem zato, ker ima delavec takrat proste roke, proste oči (pozornost ne uhaja drugam) in omogoča hitrejši in bolj natančen delovni proces. Glasovno komisioniranje je uporabno predvsem pri zamrzovalnicah, hladilnicah.