Packaging Magazine | Nina Semolič |
 
Vsakodnevne inovacije v pakiranju nam ponujajo boljše, okolju in človeku prijaznejše alternative. Najboljše razvojne inovacije se pojavljajo prav na področju materialov na papirni osnovi. Predstavili so jih v reviji Packaging Magazine, nekaj najbolj zanimivih si zasluži vsaj kratko predstavitev.
 

Inovativna rešitev za ostanke mineralnih olj

Podjetje BASF ponuja embalažni industriji celo vrsto rešitev, ki preprečujejo prehajanje mineralnih olj iz kartonske embalaže v živila, kar so potrdile tudi raziskave na Uradu za varnost v Zürichu, in sicer za produkte: Ultramid, Epotal A 816 in Ecovio FS paper. Različne rešitve so primerne za premaz vseh vrst embalaž za živila, tudi tiste, ki so narejene iz papirja in kartona. V letu 2010 je raziskava, ki so jo izvedli na Uradu za varnost živil v Zürichu, razkrila alarmantne količine ostankov mineralnih olj, ki so prehajala iz kartonske embalaže v živila. Isto metodo so kasneje uporabili tudi za testiranje izdelkov podjetja BASF.
Kartonska embalaža je običajno narejena iz recikliranega papirja, ki vsebuje ostanke mineralnih olj iz tiskarskih barv. Na sobni temperaturi izparijo in se usedejo na posušeno hrano (na špagete, žitarice, riž …). Ugotovili so, da večina plastičnih prevlek danes ne zagotavlja zadostne zaščite pred tem prehajanjem. Analiza urada je pokazala, da so mineralna olja sestavljena iz 80 odstotkov parafina in naftena ter 15 do 20 odstotkov iz aromatskih ogljikovodikov. Raziskave, izvedene na živalih, so pokazale, da ogljikovodika, kot sta parafin in naften, poškodujeta jetra in sta škodljiva za srce, aromatski ogljikovodiki pa so rakotvorni. S testi so dokazali, da Basfove prevleke znatno zmanjšajo prehajanje nevarnih mineralnih olj iz embalaže v živila. Švedski znanstveniki so za glavni vir mineralnih olj navedli komponente tiskarskih barv v ofsetnem tisku. Barva, uporabljena za potisk embalaže, naj bi predstavljala le majhen odstotek. Večina ostankov mineralnih olj je iz tiskarskih barv za potisk časopisnega papirja, ki je ena izmed glavnih komponent v proizvodnji recikliranega kartona.

Premaz za boljšo kvaliteto tiska

Podjetje Sappi je predstavilo nov premaz z imenom Fusion. Premaz, ki je bil izdelan posebej za uporabo na valovitem kartonu, prinaša veliko vizualnih prednosti, ki razlikujejo embalažo izdelka od ostalih na policah. Je najboljše kvalitete, 100-odstotno sestavljen iz pobeljenih deviških vlaken, ki zagotavljajo popolno brezmadežnost papirja. »Fusion okrepi potiskane podobe, embalaža na policah zato deluje privlačneje,« je povedala Kerstin Dietze, direktorica marketinga. »Svetlost in belina premazanega papirja je popolna za blagovne znamke, ki želijo zelo natančno barvno reprodukcijo.« Tako oblikovalcem embalaže ponuja nove priložnosti za kreativno izražanje.

inovacijaPalete iz papirja

Podjetje Pregis Hexacomb je predstavilo novo generacijo palet na papirnati osnovi, ki so bile izdelane posebej za obstojnost tudi v vlažnem okolju. Nova struktura, odporna na vlago, je primerna za transport tudi v bolj vlažnih pogojih.
Vodoodporne lastnosti zagotavlja jedro v obliki satovja, ki je zapakirano v karton in predstavlja noge palete. Škatla je narejena iz 100-odstotno recikliranih papirnih vlaken, premazanih s plastjo iz polietilena. Ker je odstotek polietilena zelo majhen, ne ovira nadaljnje reciklaže.
Pri podjetju so prepričani, da izdelek lahko konkurira tako lesenim kot tudi plastičnim paletam, prinaša pa tudi določene prednosti. Na primer, lesene palete je za transport živil in zdravil potrebno obdelati s pesticidi in fungicidi, pri papirnatih pa potrebe po tem ni. Papirnate palete Hexhydro prinašajo še druge ugodnosti. Vsaka paleta zdrži statično težo do 2.700 kilogramov. Medtem ko lesene palete tehtajo 20 kg ali več, papirne tehtajo le 4 do 5 kg. To pomeni, da bi lahko tipičen tovor na tovornjaku zmanjšali za kar 360 kilogramov, kar bi pozitivno vplivalo tudi na stroške transporta, zaradi svoje lahkosti pa so tudi primernejši za prestavljanje. Prednosti sta tudi ravna površina (ni žebljev, ki bi poškodovali izdelek ali tla) in čistost samega izdelka, ki je narejen iz 100-odstotno recikliranih vlaken. Hexacomb je sestavljen iz kraft papirja in lepil na vodni osnovi. Papir je razrezan na trakove in zlepljen v več šesterokotnih celic, ki po svoji strukturi spominjajo na čebelje satovje. Vertikalna orientacija celic omogoča prenos težkega tovora, lepila na vodni osnovi pa omogočajo, da se lahko takšne palete nemoteno reciklirajo skupaj z ostalimi izdelki iz papirja in kartona. Prav tako so papirne palete Hexacomb za razliko od lesenih in plastičnih na voljo tako v standardnih kot tudi v nestandardnih velikostih.