Oskar za embalažo
| Jože Volfand|
Spet med najboljšimi. Costella je, poleg še treh izbranih embalaž, prejela 33. slovenskega oskarja za embalažo 2010, in sicer v razredu primarna embalaža, čvrsta plastična embalaža in steklena embalaža. Po dosežku na mednarodnem trgu pijač ji je visoko priznanje podelila strokovna žirija na 17. mednarodnem sejmu embalaže, tehnike pakiranja in logistike v Gornji Radgoni. Če se ob oskarju omeni še povečanje tržnega deleža kljub krizi, ki jo pri prodaji vod in pijač ugotavljajo proizvajalci, potem je Jože Božič, prokurist v družbi Uskok, zadovoljen z razlogom. In kako jim to uspeva?

Strokovna žirija, ki vam je podelila oskarja za embalažo, je upoštevala pri izboru med drugim izvirnost, inovativnost in praktičnost embalaže. Kako se kažejo ti elementi v družini izdelkov Costella?
Naj najprej povem, da letošnji oskar za embalažo ni prva nagrada, ki so jo prejeli naši izdelki. Na svetovnem sejmu pijač Drinktec 09 so ocenjevali novosti pri oblikovanju embalaže pijač, prijavilo pa se je 340 proizvajalcev iz 40 držav. Proizvajalci smo lahko tekmovali v 24 različnih kategorijah, žiranti so bili z vseh koncev sveta. Družba Uskok je sodelovala v kategoriji najboljša steklenica iz stekla, torej gre za stekleno embalažo, in sicer naravno mineralno vodo Costella v 0,75-litrski steklenici. V izbrani družbi največjih svetovnih polnilcev vod, med njimi sta bili tudi Coca-Cola, Pepsi-Cola, Acqua Minerali in drugi smo se uvrstili med pet najbolje oblikovanih steklenic in prejeli posebno priznanje HIGHLY COMMENDED – Best bottle in glass. To mednarodno priznanje je za Costello izjemen dosežek.

Slovenski oskrar za embalažo 2010
Slovenski oskrar za embalažo 2010


A kaj je po vašem mnenju pretehtalo pri slovenski žiriji za embalažnega oskarja?

Zagotovo videz embalaže. Sodelujemo s samostojnim oblikovalcem Robijem Doljakom. V razvoju in dizajniranju so naše usmeritve prepoznane pri vseh petih skupinah izdelkov. Plastenka ali steklenica, uporabljamo oba materiala, čeprav se za steklenice zanima ožji krog kupcev, mora pač biti drugačna in prepoznavna. Ponudba pijač, zlasti vod, je skoraj vsak mesec večja. Embalaža mora pritegniti kupčev pogled, poudariti mora svežino, čistost. Naša embalaža pooseblja žensko silhueto, saj so v starih časih žene hodile po vodo z vrči na glavi. Oblika, za katero smo se odločili, naj bi najprej spomnila na to staro, znano navado. A še nečesa ne smete spregledati. Kupec vidi vsebino plastenke, čistost vode. Znano pa je, da je v naših plastenkah ali steklenicah res naravna voda. Ničesar ji ne dodajamo, ničesar ne popravljamo ali obdelujemo. Embalaža nagovarja kupca.

Koliko upoštevate pri oblikovanju embalaže vrednote ekodizajna in življenjski ciklus izdelka?

Najprej naj poudarim, da je naša voda res zelena, če uporabim modno besedo, torej čista, zdrava, zdravju prijazna in neoporečna. Res, dar narave. Naši izdelki ne vsebujejo natrijevega benzonata, arome in okusi so naravni. Lani smo kupili pretočni pasterizator, tako da našim izdelkom zagotavljamo trajnost brez konzervansa. Če pa omenjate materiale, je steklo resnično zelen material, pri plastenkah pa je treba upoštevati nekaj resnic, predvsem sodoben način življenja, ki je bolj naklonjen plastenkam. Vode ne moremo vedno piti iz pipe, saj je večkrat oporečna. Poznamo dovolj takih primerov, celo v zdravstvenih zavodih. Vemo pa, da je voda v steklenicah dražja in manj priročna. Vode z okusi, funkcionalnih napitkov, ledenih čajev – na trg smo jih dali pred kratkim – ni mogoče piti iz pipe. Kupci se v trgovinah praviloma odločajo za plastenko in noben proizvajalec, ki želi preživeti in poslovno rasti, ne more pred tem mižati.

V težnji po racionalizaciji embalaže se proizvajalci pijač odločajo za optimizacijo materialov in manj mislijo na zeleno embalažo. V Costelli ste v razmeroma kratkem času dali na trg 28 izdelkov, zdaj še ledene čaje. Kako je z materiali in kako s stroški za embalažo?
V podjetju Uskok težimo k temu, da bi bila proizvodnja pijač okolju kar najbolj prijazna. Težo PET-plastenk poskušamo zmanjševati, in to nam uspeva. V zadnjem letu smo težo PET pri 0,5- in 1,5-litrski plastenki zmanjšali za več kot 10 odstotkov. To je trend, ki ga bomo nadaljevali. Kot nam je znano, imamo med polnilci najmanjšo težo PET-plastenk. Hkrati ponujamo vodo tudi v 0,25- in 0,75-litrskih steklenicah, ki so ekološko bolj sprejemljive. Je pa vedno kupec tisti, ki odloča, kakšen proizvod bo kupil. V večini primerov, kot sem povedal, se še vedno odloči za PET-plastenko, ki zagotavlja, da je voda v njej neoporečna. Naša plastenka je narejena iz izredno visokokakovostnega materiala. Plastika predstavlja več kot 75 odstotkov stroška med vsemi materialnimi stroški. Analize ustreznih institucij in zavoda za zdravstveno varstvo so pokazali, da je naša PET zelo kakovostna. Tudi po dveh letih primernega skladiščenja vsebina – naravna mineralna voda – ne spremeni svoje sestave in mikrobioloških vrednosti, kar pomeni, da iz PET-a v vodo ne prehajajo nobeni elementi. To raziskavo bomo objavili na spletu ob koncu leta.

Pred dvema letoma ste napovedali, da želite v Sloveniji 20–35-odstotni tržni delež. Ste to dosegli? Zakaj tako močna širitev asortiment?
Jože Božič: Costella je že prepoznavna blagovna znamka. Sicer ne bi v tako kratkem času – manj kot v treh letih – že močno presegli 20-odstotni tržni delež. Približujemo se cilju. Hočemo ga doseči. Asortiment širimo, ker je naša voda kakovostna in blagovni znamki Costella kupci zaupajo. Pet skupin, to so naravna mineralna voda Costella, Costella s sadnimi okusi, Costella Botanic, Costella Sport in Costella ledeni čaji, pomeni na trgu skupaj 28 izdelkov. Nočemo izpustiti tržnih priložnosti, zato zaokrožujemo asortiment in dvigamo ugled blagovne znamke. Poslovno in razvojno ne bi bilo modro, če ne bi tako ravnali.

S katerimi pijačami ste uspeli v izvozu in koliko se vam je odprl ameriški trg?

Z izvozom ni lahko in ga je zdaj še malo. A poskušamo, zelo poskušamo. Vzpostavili smo stike v 100 državah, nekaj se bo zagotovo odprlo. Izvažamo že v Španijo, Rusijo, na Madžarsko, v Avstralijo in Albanijo, a to še niso velike količine. Precejšnje možnosti se kažejo v Avstraliji. Dobro kaže. Zanimajo se predvsem za gastroprogram, naravno mineralno vodo v plastenki in v 0,75- in 0,25-litrski steklenici in vodo z okusi. Ameriški trg preiskujemo z našim partnerjem in prepričan sem, da imamo možnosti.

Vaše proizvodne zmogljivosti znašajo 300 milijonov litrov letno. Potrebujete še nove trge?

Moram vas popraviti. Za 300 milijonov litrov vode na leto imamo koncesijo države. Črpamo lahko 10 litrov na sekundo. Za te možnosti smo zgradili polnilnico, ki pa je zdaj opremljena za proizvodnjo od 60 do 80 milijonov litrov. Tolikšna je približno zdaj celotna prodaja negaziranih vod v Sloveniji. Za letos načrtujemo, da bomo napolnili okrog 16 milijonov litrov. Večino prodamo doma, tržni delež povečujemo, kot sem že dejal. Nekaj prostora je še na domačem trgu, vendar pa ga je več v izvozu. Struktura prodaje je taka, da 50 odstotkov pomenijo vode, preostalo polovico pa vode z okusi. Vode z okusi so se dobro obnesle in moram povedati, da sodelujemo s celjskim Etolom pri vseh pijačah. Zelo dobro in zelo kakovostno.

Po katerih vaših izdelkih je največje povpraševanje?

Delež prodaje naravne mineralne vode in vod z okusi je polovičen. Pomembno je, da so vsi izdelki Costella z okusi (limeta, kumguat, gozdni sadeži, granatno jabolko, brusnica, jabolko, breskev) enako dobro sprejeti in dajejo dobre prodajne rezultate, tako da so naša prodajna pričakovanja pri vseh pijačah več kot izpolnjena. Zelo hitro so kupci sprejeli tudi Costella šport, športni napitek. Ledeni čaji niso dolgo na trgu, pa že imamo ugodne odmeve. Kaže, da smo dobro zadeli vse okuse.