V maju je na vrtu Gostilne Bric v Mirnu potekal dogodek »Manj izgub in odpada v verigi preskrbe s hrano«, ki smo ga vsebinsko sooblikovali predstavniki Javnega zavoda Miren Kras, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ), Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), Fakultete za turistične študije Turistika in Turistične zveze Slovenije. O stanju na področju ravnanja s hrano v Sloveniji, o varni hrani ter vzrokih za nastajanje odpada in izgub hrane v živilski verigi, o vlogi kulinarike v turizmu in z njim povezanim trajnostnim konceptom delovanja ter o pomenu izobraževanja in vključevanja mladih v gastronomijo prihodnosti so spregovorili Tadeja Kvas Majer, MKGP, Doris Urbančič Windisch, MGTŠ, prof. Emil Juvan, UP Fakulteta za turistične študije – Turistika, in Dejana Baša, Turistična zveza Slovenije. Turizem je eden največjih generatorjev emisij, poleg letalskega prometa je največji onesnaževalec planeta odpadna hrana. Zavržemo kar 1/3 hrane, na letnem nivoju 1,3 milijarde ton. Priprava hrane je neposredno povezana z uporabo pitne vode, za 1 hamburger je porabimo 2.400 litrov. S premišljenimi ukrepi in aktivnostmi v celotni živilski verigi lahko znižamo odpad za do 90 %. Zaključek srečanja je obogatila kulinarična predstava kuhinje brez odpada z uporabo sezonskih povrtnin, med njimi belih špargljev-belušev, ki so paradni konj destinacije Miren Kras. Kuhali so trije predstavniki trajnostne kulinarične znamke Krasna kuhnja: Katjuša Batistič, Gostilna Bric, Darja Makorič Špiljak, Gostilna Makorič, in Jasmina Golob, Gostilna Štirna.

Javni zavod Miren Kras
www.mirenkras.si