Plaz – pred čigava vrata?

Če je plaz že neizbežen, naj se ustavi vsaj pred sosedovimi vrati, ne pred našimi. Takšna je logika. Da pa plaz drvi – čeprav še ne vemo, kako velik bo in kakšno škodo bo povzročil –, ni več dvoma.

Natančnejši pogled hitro odkrije, da plaz pravzaprav ni en sam. Odlaganje problemov oziroma kopičenje odprtih vprašanj enkrat gotovo izstavi račun. Če je vse skupaj potencirano z ekonomsko krizo svetovnih razsežnosti, je slika še toliko temnejša.

Embalažna panoga je pod pritiskom: manj naročil, seveda z nekaj izjemami, nižje cene. Marsikdo opozarja, da rezerv praktično ni več. Morda jih je nekaj več v izvajanju okoljske politike. Programi so, cilji tudi, toda prav odpadki se dobesedno spreminjajo v plaz, ki nezadržno raste in grozi, da bo pod sabo pokopaval. Trg očitno ne zmore samoregulacije, potrebna bo sistemska pomoč. Tega se zaveda okoljski minister Karl Erjavec, ki v našem intervjuju med drugim napoveduje reorganizacijo ministrstva, hkrati pa odgovarja na številna pereča vprašanja.

Glasen klic na pomoč je bilo slišati tudi na okrogli mizi o trgu sekundarnih surovin, ki jo je organizirala revija EOL. Udeleženci so s prstom kazali na nepravilnosti, ki na trgu niso od včeraj, a si je pred njimi marsikdo zatiskal oči. Tako kot je neodkrita zgodba, kam, kako in za kakšno ceno po Sloveniji potujejo komunalni odpadki. V posebni anketi smo želeli zrisati migracijo odpadkov v Sloveniji. Številna komunalna podjetja podatkov niso želela razkriti ali pa so si leti med sabo nasprotujoči. Na primer: komunala iz mesta A trdi, da za odlaganje svojih podatkov plačuje komunalnemu podjetju B, slednje pa to zanika. Očitno ne gre za majhen denar in komu ni v interesu, da bi se vedelo, kaj se dogaja na trgu odpadkov?

Morda pa je lahko zgornja logika tudi drugačna? Z odprtimi kartami lahko pridemo do primerne rešitve. In plaz vsaj zmanjšamo, če ga že preprečiti ne moremo.

Bomo videli.

Jože Volfand,

glavni urednik


Intervju z okoljskim ministrom Karlom Erjavcem: Uveljavljen bo regijski concept ravnanja z odpadki

Okrogla miza: Sistem je razpadel, kaj zdaj?

Logistika in oskrbovalne verige


Revijo si lahko .pdf formatu prenesete tukaj.