1. zasedanje držav pogodbenic Barcelonske konvencije COP 23 – Konferenca za Sredozemlje bo med 5. in 8. decembrom 2023 v Portorožu gostila Slovenija in s tem drugič v zgodovini prevzela dvoletno predsedovanje Konvenciji o varovanju morja in obal Sredozemlja. Zasedanje bo potekalo pod geslom »Zeleni prehod v Sredozemlju – od odločitev k dejanjem«.

Slogan predsedovanja poudarja prehod k izvajanju sprejetih odločitev za dosego trajnostnega razvoja Sredozemlja in za zeleni prehod v praksi. Slovenija si kot pogodbenica prizadeva za uveljavljanje ekosistemskega pristopa pri načrtovanju razvoja s krepitvijo pomena modrih in zelenih koridorjev pri prostorskem načrtovanju in upravljanju za ohranjanje obalne in morske biotske raznovrstnosti ter ekosistemskih storitev. Modri koridorji so namreč vodni prostor, v katerem se opaža pogosta migracija vodnih organizmov. Skupaj z zelenimi koridorji, vezanimi na kopno (ohranjenimi naravnimi območji) pa zagotavljajo pomembne oskrbovalne storitve, kot sta na primer oskrba s hrano in vodo, omogočajo prenos snovi, migracijo vodnih organizmov ter nekaterih aktivnosti človeka pri rabi ekosistemskih storitev.

Sredozemlje doživlja trojno krizo: podnebnih sprememb, onesnaženja in upadanja biotske raznovrstnosti, kar negativno vpliva na zdravje ljudi, pridelavo hrane, gospodarstvo in razvoj. Zaradi naraščajočega pomorskega prometa bo za okrepitev zdravja ljudi in morskega okolja posebna pozornost namenjena vzpostavljanju novih zavarovanih območij na morju in načrtom za preprečevanje onesnaženja ter ravnanj z balastnimi vodami in usedlinami.

Osrednji poudarek bo namenjen krepitvi vloge mladih pri sprejemu programov za zmanjšanje pritiskov in vplivov s kopnega na obalne in morske ekosisteme ter ukrepov za prilagajanje na podnebne spremembe. Pri tem kaže posebej izpostaviti nov regionalni program za upravljanje s kmetijstvom s ciljem zniževanja uporabe pesticidov in hranil ter nov program upravljanja za vzrejo morskih organizmov rib s ciljem zmanjšanja onesnaževanja, vključno s plastiko.

Vir: Ministrstvo za naravne vire in prostor