Ekologi brez meja v sodelovanju s komunikacijsko skupino pred globalnim dnevom digitalnega čiščenja, ki ga obeležujemo 16. marca, pozivajo k sodelovanju v najlažji čistilni akciji na svetu – Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov.

Od leta 2020 je pri digitalnem dnevu čiščenja sodelovalo 170 različnih držav. 870.000 sodelujočih je izbrisalo skoraj 12,7 milijona GB podatkov in s tem preprečilo letno proizvodnjo približno 3.169 ton CO2 – približno kot 345 letov okrog sveta. “Podobno kot en odpadek, ki ga poberemo v naravi, tudi en izbrisan gigabajt ne bo spremenil veliko – pa zato ne moremo reči, da se odpadkov ne splača pobirati”, poudarja Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja.

Slovenski predstavniki v mreži Let’s do it! so pred akcijo preverjali razumevanje problematike digitalnih odpadkov. 32 % od skupno 235 respondentov za digitalne odpadke še ni slišalo, le 5 % jih je navedlo, da problematiko odlično razumejo, se pa večina (68 %) strinja, da imajo tudi t. i. nevidni odpadki vpliv na okolje.

Vir: Društvo Ekologi brez meja