50 let po poročilu Rimskega kluba Meje rasti (Meadows at al., 1972: The Limits to Growth) je več vodilnih svetovnih strokovnjakov in institucij pripravilo novo poročilo: Earth for All – A survival guide to humanity (Earth4All), Zemlja za vse – Vodnik za preživetje človeštva (Dixson-Declève et al., 2022). Knjiga predstavlja izsledke dvoletnega projekta Earth4All (https://earth4all.life/) in je rezultat sodelovanja med »Komisijo za ekonomijo transformacij 21. stoletja« (21st century Transformational Economics Commission), sistemskimi analitiki in timi za modeliranje razvoja. Projekt je svoje ugotovitve objavil septembra 2022 v obliki knjige, ki je vodnik za preživetje v pomoč človeštvu pri odvrnitvi ekološke in socialne katastrofe. Pomemben pogoj za to je preoblikovanje temeljev našega globalnega gospodarskega sistema, to je njegov ponovni zagon, da bo deloval v dobro vseh ljudi in planeta.

Slovensko združenje Rimskega kluba in Center za zaslužne profesorje in upokojene visokošolske učitelje Univerze v Mariboru organizirata uvodno predstavitev tega temeljnega dela v sodelovanju z Rimskim klubom in projektom Earth4All ter ob podpori drugih slovenskih akterjev trajnostnega razvoja. Čas letošnjega svetovnega podnebnega vrha COP28 je bil izbran zato, da bi poudarili pomen celostnega in sistemskega pristopa k reševanju podnebne krize v širšem trajnostnem okviru.

Zemlja za vse, VODNIK ZA PREŽIVETJE človeštva, Poročilo Rimskemu klubu. Dixson-Declève, S. et al., 2022. ONLINE, 7. december 2023 (četrtek), 10:00 – 12:00  (v angleščini). Prijavnine ni, potrebna je prijava. Prijavite se  TUKAJ.

Osnutek programa:

  • Uvodni nagovor organizatorjev: Slovensko združenje Rimskega kluba, Center za zaslužne profesorje in upokojene visokošolske učitelje Univerze v Mariboru.
  • Predstavitev knjige in projekta Earth4All: ANDERS WIJKMAN, sodelujoči avtor
  • Celostno, participativno in sistemsko razmišljanje ter inoviranje za trajnostni razvoj v Sloveniji (slovenski akterji)
  • Pogovor z Andersom Wijkmanom in o izvajanju scenarija Velikanski skok v Sloveniji

 Vir: dr. Darja Piciga