Mednarodno tehnološko startup podjetje VCG.AI s pisarnami v Ljubljani in Stuttgartu je predstavilo novo visoko tehnološko rešitev za pospeševanje krožnega biogospodarstva imenovano Value Chain Generator. Inovacija Value Chain Generator želi podjetjem in regijam olajšati prehod v krožno gospodarstvo za pozitiven okoljski in ekonomski vpliv. V ta namen uporablja umetno inteligenco in napredno analizo velikih baz podatkov z lastno BioLink tehnologijo. Ta poveže organske surovine, stranske tokove in odpadke podjetij v nove krožne verige vrednosti. Predlagane rešitve tudi prioritizira glede na izvedljivost in pozitiven vpliv.

 Vidimo, da imajo mnoge regije in velika podjetja v EU pripravljeno krožno strategijo. Zatakne pa se pri implementaciji takšnih projektov. Kompleksnost in tveganja so pogosto še vedno previsoka. Value Chain Generator jim pomaga z analizo, validacijo in prioritizacijo rešitev glede na resnične podatke s trga.” razloži Jon Goriup, direktor in soustanovitelj VCG.AI.

Value Chain Generator so kot prve začele uporabljati regionalne razvojne agencije, najprej v Nemčiji, Avstriji, Italiji in Sloveniji. Na ta način dobijo vpogled v glavna tveganja in priložnosti na področju krožnosti v regiji.

Vir: vcg.ai