Manj kot desetina pregledanih javnih zavodov dosega predpisani delež ekoloških živil iz določil uredbe zelenega javnega naročanja na področju živil, je pokazal prvi tovrstni nadzor. Zavodi se težave zavedajo, a pravijo, da je težko doseči zahtevani delež. Predvsem manjši tarnajo, da za lokalne ponudnike niso zanimivi. Po drugi strani ekološki kmetje pravijo, da javnih zavodov njihovi pridelki ne zanimajo.

Zeleno javno naročanje pomeni naročanje blaga, ki ima v celotnem življenjskem obdobju manjši vpliv na okolje v primerjavi z navadnim blagom. Na področju zelenega javnega naročanja živil za takšno blago veljajo ekološka živila in živila iz shem kakovosti. Teh je sedem, med njimi je tudi izbrana kakovost. Uredba o zelenem javnem naročanju od leta 2018 javne zavode obvezuje, da mora delež ekoloških živil obsegati najmanj 15 odstotkov (v prehodnem obdobju do konca tega leta 12 odstotkov), delež živil iz shem kakovosti pa najmanj 20 odstotkov glede na celotno predvideno količino živil, izraženo v kilogramih. Inšpekcija za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, ki deluje na ministrstvu za kmetijstvo, je nadzor nad izpolnjevanjem določil uredbe opravila v 87 javnih zavodih: 21 vrtcih, 55 osnovnih šolah in 11 drugih javnih zavodih (domovi starejših občanov in bolnišnice). Večja odstopanja je ugotovila pri doseganju deleža ekoloških živil.

Mlekarna Celeia opustila ekološko linijo

Mlekarna Celeia je novembra lani nehala odkupovati ekološko mleko in ga predelovati v ekološke izdelke, vzrok je nerentabilnost. »Žal so bila javna naročila premajhna, da bi upravičila optimizirano poslovanje,« so pojasnili. Ekološko mleko so ponudili tudi trgovinam, vendar tudi te niso naročile zadostnih količin. »Naši procesi predelave so dimenzionirani na nekoliko višje šarže in ekološki izdelki tej minimalni količini niso bili kos. Kljub vsemu smo nekaj časa vztrajali, a zaradi nadpovprečnih odpisov smo linijo ukinili.« Posebna vrsta izdelkov zahteva tudi visoke investicije za učinkovito komunikacijo s potrošniki, to pa si v Mlekarni Celeia težko privoščijo. Obdržali pa so linijo izdelkov iz senenega mleka, ki ga predelujejo v senene sire.

Vir: Delo