Sekcija za vprašanja dobaviteljev električne energije (Sekcija SVDEE), ki deluje v okviru Energetske zbornice Slovenije (EZS), predstavlja cenovna gibanja za posamezne segmente kupcev v 2024 in se odziva na izjavo predsednika Obrtne zbornice Slovenije Blaža Cvara o napovedani enormni podražitvi stroškov električne energije za male podjetnike v prihodnjem letu.

 Blaž Cvar je na novinarski konferenci petnajstih gospodarskih in kmetijskih organizacij ter združenj izjavil, da »s 1. januarjem 2024 več kot sto tisoč obrtnikov in podjetnikov čaka enormno povišanje stroškov na področju električne energije«, pri čemer je navedel primer računa za električno energijo, ki se bo povišal s 688,00 EUR na 1.237,00 EUR.

V Sekciji SVDEE izjavo ocenjujemo kot zavajajočo, saj se za ta segment odjemalcev (mali poslovni odjemalci) glede na trenutno znane cenike dobaviteljev s 1. 1. 2024 v povprečju predvideva dvig končnega stroška na računih za okoli 20 %. Z iztekom leta 2023 se namreč zaključuje regulacija cen, s katero je država zaščitila omenjeno skupino 100.000 poslovnih odjemalcev v času največje energetske krize. Stroške regulacije cen so v večji meri krili slovenski proizvajalci električne energije iz skupin GEN in HSE, deloma pa Vlada RS iz državnega proračuna. Vsi dobavitelji še niso objavili cenikov za leto 2024, predvideva pa se, da navedeni dvig cen med njimi ne bo bistveno odstopal. Večji odjemalci pa lahko sklepajo tudi večletne pogodbe in si s tem zagotovijo še nižje cene za večletno obdobje.

Ravno tako so se v zadnjem času v javnosti pojavile neresnične informacije o visokem dvigu računa za gospodinjske odjemalce. Zato želimo poudariti, da se bo po naših podatkih v segmentu gospodinjskih odjemalcev ob spremembi deleža regulacije na 90 % reguliranega dela in 10 % po ceniku dobaviteljev končni znesek na položnici za povprečnega gospodinjskega odjemalca povišal le za okoli 4 %. V letu 2023 sta večji delež stroškov regulacije tudi na tem segmentu pokrivala oba državna energetska stebra, to sta skupini GEN in HSE, podobno bo tudi v letu 2024.

Vir: Energetska zbornica Slovenije