Evropska komisija je objavila sporočilo o obvladovanju podnebnih tveganj v Evropi. Predstavlja, kako lahko EU in njene države članice bolje predvidijo, razumejo in obravnavajo vse večja podnebna tveganja ter kako lahko pripravijo in izvajajo politike, ki rešujejo življenja, zmanjšujejo stroške in ščitijo blaginjo po vsej EU.
Sporočilo je odziv na prvo evropsko oceno podnebnih tveganj (EUCRA), znanstveno poročilo Evropske agencije za okolje. Skupaj sta poziv k ukrepanju za vse ravni upravljanja, pa tudi za zasebni sektor in civilno družbo.
Glede na raziskavo Eurobarometra 77 % Evropejcev meni, da so podnebne spremembe zelo resen problem, več kot tretjina (37 %) pa se že čuti osebno izpostavljenih podnebnim tveganjem.
Sporočilo kaže, kako lahko EU učinkovito predvidi tveganja in okrepi odpornost proti podnebnim spremembam. Komisija bo pri nadaljnjem ukrepanju na podlagi teh predlogov sodelovala z drugimi institucijami EU, državami članicami, regionalnimi in lokalnimi organi, državljani in podjetji.
Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/IP_24_1385

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji