Na razpravi o boju proti sovražnemu govoru in kaznivim dejanjem iz sovraštva in boju proti sovraštvu in nestrpnosti, ki jo je organiziralo špansko predsedstvo in so se je med drugim udeležili Evropska komisija skupaj s podpisniki kodeksa ravnanja, nacionalnimi organi in organizacijami civilne družbe, so bile v ospredju značilnosti prihodnjega okrepljenega kodeksa ravnanja, t. i. kodeksa ravnanja+.

Cilj okrepljenega kodeksa je ob upoštevanju določb akta o digitalnih storitvah razviti orodje, ki ni namenjeno le odzivnemu odstranjevanju vsebin, temveč tudi spodbuja spletne platforme k izboljšanju preprečevanja in predvidevanju groženj. Kodeks ravnanja za odpravo nezakonitega sovražnega govora, ki je bil uveden leta 2016, je z leti postal učinkovit in uspešen instrument za boj proti sovražnemu govoru na spletu. Nezakoniti sovražni govor, prijavljen platformam, se hitro odstrani, pri čemer večino prijav v 24 urah pregledajo sodelujoča podjetja.

»Kodeks ravnanja, o katerem smo se leta 2016 dogovorili z glavnimi spletnimi platformami, je prinesel znaten napredek. Vendar se je digitalno okolje razvilo, zato se soočamo z novimi izzivi in grožnjami na področju sovražnega govora na spletu in svobode izražanja. EU je v okviru akta o digitalnih storitvah sprejela tudi zavezujoča pravila za varnejše in odgovornejše spletno okolje. Zdaj hitro napredujemo v smeri kodeksa ravnanja+ in vse podpisnice pozivam, naj kmalu najdejo ambiciozen dogovor, ki bo prispeval k temu, da bo EU postala prostor, kjer ni prostora za sovraštvo,« je pojasnil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/mex_23_4944

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji