Glede na objavljeno jesensko gospodarsko napoved 2023 je mogoče pričakovati skromno okrevanje evropskega gospodarstva po zahtevnem letu. Evropsko gospodarstvo je letos v razmerah visokih življenjskih stroškov, šibkega zunanjega povpraševanja in zaostrovanja denarne politike  namreč izgubilo zagon.
Gospodarska aktivnost naj bi sicer postopoma okrevala, vendar je v tokratni napovedi rasti BDP v EU v primerjavi s poletnimi projekcijami popravljena navzdol, tako da se sedaj za letos predvideva 0,6-odstotno rast BDP v EU in območju evra.
Pričakuje se, da se bo gospodarska aktivnost postopoma okrepila ob okrevanju potrošnje, ki jo bodo podpirali še naprej trden trg dela, vzdržna rast plač in nadaljnje zniževanje inflacije. Kljub strožji denarni politiki naj bi se naložbe še naprej povečevale, k čemur bodo prispevali na splošno trdne bilance stanja podjetij ter mehanizem za okrevanje in odpornost.
V letu 2024 naj bi se rast BDP v EU izboljšala na 1,3 %, v območju evra pa rahlo znižala na 1,2 %. V letu 2025 naj bi se ob inflaciji in zaviralnem učinku zaostrovanja denarne politike rast okrepila na 1,7 % v EU in na 1,6 % v območju evra. BDP Slovenije naj bi se letos povečal za 1,3 %, v letu 2024 rastel za 2,0 % in v letu 2025 za 2,7 %.
Inflacija v EU se še naprej umirja. Oktobra letos se je v območju evra znižala na 2,9 %, potem ko je pred enim letom dosegla najvišjo raven pri 10,6 %. Umirjanje v minulem letu je bilo predvsem posledica strmega padca cen energije, zdaj pa zajema tudi vse glavne kategorije potrošnje poleg energije in hrane. Ob zaostrovanju denarne politike naj bi se zniževanje inflacije nadaljevalo, čeprav zmerneje. Pričakovana povprečna vrednost v območju evra v letu 2023 je 5,6 %, za prihodnje leto 3,2 %, za leto 2025 pa 2,2 %.
Stopnja inflacije v Sloveniji je v prvem četrtletju letošnjega leta znašala 9,3 %, v tretjem četrtletju pa 6,3 %. Pričakovana povprečna vrednost v letu 2023 je 7,5 %, za prihodnje leto 3,9 %, za leto 2025 pa 2,4 %.
Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_23_5743

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji