Znameniti kulinarični vodnik Michelin predstavlja sedem slovenskih restavracij, ki se v izboru za leto 2023 ponašajo z zeleno zvezdico za trajnost. Slovenska gastronomija gleda na naravo kot zvezdo vodnico, ki vodi vsako odločitev, piše Michelin. V sodelovanju s to globalno najbolj prepoznavno znamko na področju gastronomije STO krepi vidnost in prepoznavnost slovenske kulinarične ponudbe v svetu.

Ena od značilnosti Slovenije je njena neokrnjena narava, ki vključuje gozdove, gore in reke. Ti se razprostirajo vse do Jadranskega morja, kjer ribiči vsakodnevno varujejo edinstven ekosistem, v članku z naslovom Slovenski gastronomski zeleni odtis piše Michelin. »Tako kot so slovenski gozdovi in reke zeleni, je zelen tudi slovenski pristop k življenju – in posledično tudi slovenska hrana. Naši vrtovi, gozdovi in travniki so za nas bistvenega pomena,« pravi Ana Roš, chefinja v Hiši Franko v Kobaridu, ki je letos kot prva slovenska restavracija prejela tri Michelinove zvezdice.

Prav ta biotska raznovrstnost in močna želja po njenem varovanju pojasnjujejo glavni poudarek na trajnostnem razvoju v Sloveniji, ugotavlja Michelin. Zelenjava, divja zelišča, sadje in gobe iz gozdov; med (ki ga proizvaja avtohtona kranjska čebela), ki je že stoletja pomembna sestavina hrane; ribe iz jezer, rek in morja; olje (tako ekstra deviško oljčno olje kot bučno olje); vino; sol iz piranskih solin; sir, suhomesnati izdelki in meso.

Slovenija je pri gastronomiji vedno sledila trajnostnim načelom, povzetih v pristopu »od kmetije do vilic«, s poudarkom na lokalnih, organskih in sezonskih pridelkih. Tukaj je restavracijam, zavezanim h krepitvi trajnostnih praks, podeljena oznaka Slovenija Green Cuisine.

Z Michelinovo zeleno zvezdico za trajnost se v Sloveniji ponašajo restavracije: Špacapanova Hiša – Ago Špacapan; Hiša Franko – Ana Roš; Grič – Luka Košir; Mahorčič – Ksenija Krajšek Mahorčič; Gostilna Krištof – Uroš Gorjanc; Gostilna Repovž – Meta & Sabina Repovž in Hiša Linhart – Uroš Štefelin.

Vir: STO