AquafilSLO d.o.o. in Slovensko kemijsko društvo sta objavila razpis za nagrade za izjemna študijska dela na področju trajnostne kemije, ki je ključna za zeleni prehod v EU. Razpis obsega štiri kategorije nagrad: za najboljše diplomsko, magistrsko in doktorsko delo ter posebno nagrado za delo z največjim potencialom prenosa v gospodarstvo. Prijave na razpis so možne do 14. junija 2024, izbor nagrajencev pa bo zaključen do 6. septembra 2024. Prijavijo se lahko diplomanti, magistri in doktorji znanosti, ki so svoja dela zaključili na tematiko trajnostne kemije v preteklem ali tekočem študijskem letu. Za več informacij o prijavi obiščite spletno stran ali se obrnite na chem.soc@ki.si.

Prijave na razpis ocenjujejo strokovnjaki iz akademskih vrst kot tudi gospodarstva, pod vodstvom prof. dr. Marjana Vebra z Univerze v Ljubljani. Komisijo sestavljajo priznani strokovnjaki, vključno z dr. Vidom Margonom iz podjetja AquafilSLO, izr. prof. dr. Miroslavom Huskićem s Fakultete za tehnologijo polimerov, doc. dr. Blažem Belcem iz Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Petrom Krajncem s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerze v Mariboru, ter prof. dr. Darjo Lisjak z Instituta Jožef Stefan.

Za ocenjevanje del z največjo aplikativno vrednostjo je oblikovana posebna gospodarska komisija, ki jo vodi generalni direktor AquafilSLO, Denis Jahić. Komisijo sestavljajo še Nuša Pavlinjek Slavinec, direktorica podjetja Roto, in Alenka Dovč, vodja projektov, Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje kemijske industrije. Ta komisija bo posebno pozornost namenila delom, ki najbolje izkazujejo potencial za prenos idej v prakso, kar je ključno za spodbujanje trajnostnega razvoja in komercialno uporabo novih tehnologij.

Nagrajenci bodo razglašeni in nagrajeni na konferenci Slovenski Kemijski Dnevi, ki bo 18. septembra 2024 v Portorožu. Nagrada obsega plaketo in denarno nagrado v neto vrednosti 500,00 € za nagrado za najboljše diplomsko delo, 700,00 € za nagrado za najboljše magistrsko delo in 1000,00 € za nagrado za najboljše doktorsko delo ter 1000,00 € za zaključno študijsko delo, v katerem je strokovna komisija prepoznala največji potencial prenosa znanja v gospodarstvo. Zmagovalci bodo imeli priložnost predstaviti svoje projekte na sedežu Aquafila v Italiji, kar bo nagrajencem omogočilo dodatno izpostavitev v mednarodnem okolju in povečalo potencial uporabnosti njihovih inovacij.

Vir: AquafilSLO