Vse prevečkrat se zgodi, da stare mobilne telefone in tablice hranimo doma “za vsak slučaj”, vendar pa z leti izgubijo svojo uporabnost. Organizatorji zbiralne akcije »Ta starim je odzvonilo«, ki poteka v sklopu projekta Life ECOSWEEEE, vas pozivajo, da preverite svoje predale in prispevate svoje odslužene mobilne naprave. Z oddajo še delujočih naprav lahko nekaj zaslužite. Z nedelujočimi in res starimi napravami pa poskrbite za ustrezno recikliranje in s tem zagotovite vsaj drobec redkih materialov, ki so potrebni za izdelavo novih naprav. Vsi zbrani aparati bodo dobili novo življenje, bodisi v ponovni uporabi, bodisi v reciklaži.
Akcija poteka od 20. marca do 20. julija 2024 in je odprta za vse. Če imate doma še delujoč pametni telefon ali tablico, ga lahko oddate in s tem morda zaslužite. Vaša naprava bo po prejemu pregledana in po izbrisu podatkov še nekaj časa služila naslednjemu uporabniku. Če pa imate pokvarjeno, staro ali neuporabno napravo, pa imate vseeno možnost, da jo oddate in poskrbljeno bo za pravilno recikliranje. V vsakem primeru boste prispevali k ohranitvi okolja.
Kako lahko oddate svoje naprave v sklopu akcije, si lahko ogledate v videu
Ta starim je odzvonilo – na dolgo in v videu Ta starim je odzvonilo – na kratko. Vse informacije o tem, kako lahko sodelujete, pa se nahajajo na spletni strani akcije.
Organizatorji akcije so družba ZEOS, d.o.o. skupaj s partnerjem akcije Janus Trade, d.o.o. v sklopu Life projekta ECOSWEEE. Gre za Evropski projekt. V sklopu projekta želijo partnerji iz 12-ih držav Evrope povečati količino zbranih majhnih e-odpadkov in baterij, ki jih imamo vsi v svojih domovih, pa jih ne potrebujemo.

Vir: ZEOS