V okviru priprave osnutka posodobljenega Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) sta Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) ter konzorcij institucij pod vodstvom Instituta »Jožef Stefan« (konzorcij NEPN) pripravila in izvedla sklop dodatnih posvetov z javnostjo glede prenove politik in ukrepov na področju prometa, stavb in umeščanja v prostor.

Na posvetu glede prometa se je razprava osredotočila na načine zmanjšanja emisij v prometu s predlogi ukrepov, kot so zmanjšanje prometne aktivnosti, delo na daljavo, uvedba lokalnih pisarn, omejevanje prometa v mestih, omejitve hitrosti na avtocestah ter zbiranjem podatkov, ki bodo omogočali pametno polnjenje vozil in balansiranje omrežja. Glede potreb po širitvi tretjega pasu na ljubljanskem avtocestnem obroču so bila mnenja različna, vendar so se deležniki strinjali, naj bo v primeru izgradnje ta namenjen javnemu potniškemu prometu ter vožnji v sopotništvu. Predstavniki ministrstva so povedali, da je v pripravi državna celostna prometna strategija, kjer bodo ukrepi.

Na posvetu glede stavb je bilo izpostavljeno, da bi bilo dobro bolje opredeliti ukrepe oz. instrumente, da ne prihaja do težav pri izvajanju, ter poskrbeti za kadrovske okrepitve. Predlagano je bilo dodatno spodbujanje energetskih prenov stavb preko Eko sklada, spodbujanje usposabljanja izvajalcev ter uvedba sprememb davčne zakonodaje (nov nepremičninski davek, ki bi sankcioniral prazna stanovanja, znižanje davka za oddajo, ki pri premajhni ponudbi ne učinkuje na prav način in vzpostavitev davčnih olajšav, ki bi spodbujale prenove).

Na posvetu glede umeščanja v prostor so se osredotočili na identifikacijo potreb občinskih organov in prostorsko načrtovalske stroke ter preprek pri uvajanju kapacitet OVE. Pri umeščanju v prostor bi bilo treba zagotoviti čim zgodnejše vključevanje lokalnega prebivalstva ter ponuditi koristi za lokalno okolje. Izpostavljen je bil ukrep vzpostavitve tehnične pisarne, ki bi izobraževale in nudile informacije, tudi za zasebne investitorje, o tem, kaj se namerava umeščati in na kateri pravni podlagi. Udeleženci so identificirali tudi potrebo po celovitem popisu zaščitenih rastlinskih in živalskih vrst Nature 2000 zaradi predhodnega vedenja o tem, kje so posegi v prostor bolj tvegani, s čimer bi se izognili ad hoc zbiranju tovrstnih podatkov v času postopkov umeščanja. Podano je bilo tudi priporočilo, da se vzpostavi dobro načrtovanje na regionalni ravni in okrepi kapacitete prostorsko načrtovalske stroke na ministrstvih. Podan je bil tudi predlog za usmerjeno in družbeno sprejemljivo umeščanje pri pripravi državnih prostorskih načrtov (DPN) za neznanega investitorja, s čimer bi večjo vlogo pri umeščanju prevzela država.

Vir: EZS