Medsebojno povezana in stabilna energetska omrežja so hrbtenica notranjega trga energije v EU in so ključna za zeleni prehod. Da bi pomagala uresničiti evropski zeleni dogovor, Komisija predlaga akcijski načrt, s katerim bo zagotovila, da bodo naša elektroenergetska omrežja delovala učinkoviteje ter se uvajala še naprej in hitreje.

Komisija je že vzpostavila podporni pravni okvir za uvedbo elektroenergetskih omrežij po vsej Evropi. Ob popolnoma integriranih trgih EU bo posodobljeno infrastrukturno omrežje državljanom in podjetjem zagotavljalo koristi od cenejše in čistejše energije.

Poraba električne energije v EU naj bi se do leta 2030 povečala za približno 60 %. Omrežja se bodo morala prilagoditi bolj digitaliziranemu, decentraliziranemu in prožnemu sistemu z milijoni sončnih panelov na strehah, toplotnih črpalk in lokalnih energetskih skupnosti, ki bodo dajale svoje vire v souporabo.  Vključene bo več energije iz obnovljivih virov na morju, več bo električnih vozil za polnjenje in vse večje bodo potrebe po proizvodnji vodika. Ker je 40 % naših distribucijskih omrežij starejših od 40 let, zmogljivosti za čezmejni prenos pa naj bi se do leta 2030 podvojile, je potrebnih za 584 milijard evrov naložb. Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/IP_23_6044

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji