IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti je 15 organizacijam in posameznikom podelil nagrade in priznanja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj HORUS  2023. Prav tako pa sedmim projektom mladih v okviru ADRASTOS 2023 – Slovenske mladinske nagrade za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj. Nagrado za strateško celovitost sta prejeli družbi Nova KBM d. d. in GateHub d.o.o. med profitnimi pravnimi osebami, med neprofitnimi pa Ljudska univerza Slovenska Bistrica. Priznanje za projekt sta v kategoriji profitnih pravnih oseb prejeli družbi: Poslovni sistem Mercator d.o.o. (Bele embalaže) in Ozara, storitveno in invalidsko podjetje d.o.o. (Medgeneracijsko sodelovanje), prejemnik priznanja finalist pa je bil Poslovni sistem Mercator d.o.o. (Trajnostni plakati).

Priznanje za projekt v kategoriji neprofitnih pravnih oseb je prejelo podjetje Allium, zaposlitveni center, z.o.o., so.p. (Krožna zgodba Hrane ne mečemo stran). Prejemniki priznanja finalist v tej kategoriji pa so bili: Javni zavod za turizem, kulturo in šport Občine Ormož (Razpršeni hotel Jeruzalem Slovenija), Ljudska univerza Slovenska Bistrica (Za varno življenje, premoženje in okolje) in Društvo za pomoč ranljivim skupinam prebivalstva UP-ornik (Šest milijonov ladjic za šest milijonov žrtev).

Med posamezniki je posebno priznanje Horus 2023 prejela Tina Cipot, sledili pa so ji še drugi finalisti – Boris Krabonja, dr. Lučka Lorber, Aleksander Batič in Aleksander Onišak.

Strateginje leta 2023 za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj so postale Katjuša Koprivnikar, prokuristka, Sincular Consulting d.o.o., Metka Zabret, strokovna sodelavka, Telekom Slovenije, d. d., in prof. dr. Barbara Bradač Hojnik, redna profesorica, Ekonomsko-poslovna fakulteta Univerze v Mariboru.

Vir: IRDO