Zveza Wood4Bauhaus (W4B), katere aktivni član je raziskovalni inštitut InnoRenew CoE, je objavila odprto pismo, s katerim želi dodatno prispevati k razpravi o vlogi Novega evropskega Bauhausa (NEB) v okviru evropskih programov financiranja.

 V Evropi je lesena gradnja v porastu, zanimanje za les in lesne izdelke pa se je po pandemiji še povečalo. To odraža večjo ozaveščenost ljudi o trajnostnih vidikih in prinaša pomembno priložnost za zmanjšanje emisij ogljika z vse večjo uporabo lesenih izdelkov. Prav zato so podpisniki odprtega pisma prepričani, da je potrebno raziskave in inovacije na področju trajnostne gradnje in obnovljivih materialov podpirati bolj namensko. Razvoj in vpeljava novega instrumenta za NEB lahko bistveno poveča doseg programov EU v družbi in na trgih.

V odprtem pismu je predstavljeno, kako trenutne misije EU obravnavajo potrebe gozdno lesnega sektorja in kakšne perspektive za preoblikovanje se lahko pojavijo z večjim vključevanjem NEB v prihodnje programe Obzorja Evropa.

Ključna sporočila pisma se zavzemajo za to, da Evropa postane vodilna na svetu na področju krožne in regenerativne gradnje. Podpisniki poudarjajo potrebo po sodelovanju celotnega gradbenega ekosistema ter prednostno podporo raziskavam in inovacijam na področju novih, izboljšanih in krožnih gradbenih sistemov za ogljično pozitivne materiale. Poleg tega izpostavljajo pomen nadgradnje in prekvalifikacije v celotnem gradbenem ekosistemu ter pozivajo k oblikovanju sistemske študije o odstranjevanju, shranjevanju in nadomeščanju ogljika z uporabo biomase za boj proti podnebnim spremembam.

Vir: InnoRenew CoE